Anmeldelse: Dansk krigsfilm sigter forgæves efter spænding

Den historiske korrekthed i Roni Ezras debutfilm '9. april' føles som en hæmsko for, at det personlige drama kan udfolde sig

Se trailer til '9. april'

 
9. april. Instr.: Roni Ezra. Premiere d. 12. marts 2015 over hele landet

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Roni Ezras spillefilmsdebut om begivenhederne på den sønderjyske hede i 1940 lander belejeligt i de danske biografer kun små fire uger fra, at Danmark mindes 75-året for besættelsen.

'9. april' tager sin begyndelse om morgenen dagen før, hvor et par menige soldater traver rundt i det jyske landskabs naturskønne omgivelser. Det historiske drama ulmer i baggrunden, for som vi alle ved, blev Danmark 24 timer senere og de næste fem år underlagt nazi-Tysklands regime.

Se også: På cykel mod verdens mest moderne hær

Dog står det hurtigt klart, at vi her har at gøre med en film, hvor al opmærksomhed rettes mod et (alt for) stort persongalleri af cykelsoldater med sekondløjtnant Sand (Pilou Asbæk) i spidsen. Han er indpiskeren, der befaler cykelinfanteriets purke til at øve sig på at skifte fordæk på halvandet minut. En noget komisk scene med tanken om, at Hitlers mægtige hær på dette tidspunkt ånder kongeriget i nakken.

Ingen spænding
I Tobias Lindholms manuskript er der indledningsvist tilløb til et menneskeligt drama soldaterne i mellem, særligt jyden Gram (Joachim Fjelstrup) og den menige køberhavner Andersen (Gustav Dyekjær Giese) mundhugges og puster sig op. Det er en mikroskopisk konflikt, som kunne have været et omdrejningspunkt for en indre spænding i historien. Men den fortaber sig desværre hurtigt i den jyske muld.

Snart suser kuglerne om ørerene på de danske drenge ved morgengry, da tysken har trampet hen over grænsen. På det tidspunkt er der ingen af filmens uniformerede figurer, der er trådt i karakter, og de føles ærlig talt som nogle overfladiske papfigurer, som blot flyttes rundt i det åbne landskab. En anelse tættere på hovedpersonerne kommer vi heldigvis efter den første tysk-danske skudveksling, hvor Sand med et lille hold af soldater ufrivilligt bliver løsrevet fra resten af delingen. Men skønt alle skuespillerne leverer en fin om end noget anonym præstation får de aldrig ikke meget albuerum. De kommer aldrig ud af deres trange uniformer og bliver til rigtige personer, som vi føler noget for.

Georg Elser var kun 13 minutter fra at lykkes med at myrde selveste Hitler med et bombeattentat i 1938.(Foto: Polfoto) Tilbageblik 80 år siden: Han var 13 minutter fra at dræbe Hitler

'9. april' er bestemt ikke nogen katastrofe af en film, klipningen og fotograferingen tager sig flot ud - men Roni Ezras debut mangler en helt basal dramaturgisk nerve, der kunne have gjort filmen til et medrivende og engagerende svendestykke.

Det historiske sus og suget i maven udebliver desværre.

9. april. Instr.: Roni Ezra. Medv.: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Joachim Fjelstrup, Gustav Dyekjær Giese m.fl. 97 min. Premiere d. 12. marts 2015 over hele landet

47 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere