Anmeldelse: Fremragende film om finanskrisen

'The Big Short' har et intelligent manuskript og en stor håndfuld habile stjerneskuespillere

Her kan du se filmens trailer

 
The Big Short. Instr.: Andy McKay. Premiere d. 28. januar 2016

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Finansstof er grundet sin kompleksitet ofte svært at formidle forførende på film, men man må siges, at det lykkes på forbilledlig vis for Adam McKay (der tidligere mest har gjort det i komedier som de to 'Anchorman'-film).

Se også: Anmeldelse: 'Anchorman 2' er bøvet og usjov
Primært fordi han har tiltro til sit publikums intelligens samt fortæller sin overordnede og principielle historie via menneskelige karakterer.

Så selvom du ikke aner hvad en CDO eller en credit default swap er (det gjorde jeg ikke), kan du roligt søge mod nærmeste biograf.

'The Big Short' udspiller sig i årene op til finanskrisen i 2008, hvor det amerikanske boligmarked kollapser på grund af en himmelråbende naiv tro på, at kurserne blot ville blive ved med at stige – lige som de havde gjort det sidste lange stykke tid.

Enorme summer
Men allerede i 2005 havde den Asperger-ramte investeringsrådgiver Michael Burry (Christian Bale) luret, hvad vej det ville gå, og satsede enorme summer på, at markedet ville krakke.

Andre, såsom Jared Vennett (Ryan Gosling) fra Deutsche Bank og den desillusionerede finansmand Mark Baum (Steve Carrell), har også fornemmet, at luften vil gå ud af ballonen, og det er gennem deres historier at vi fortalt baggrunden og mekanismenserne bag finanskrisen – ofte via direkte henvendelser fra lærredet, når noget rigtig kompliceret skal forklares. Og det virker upåklageligt.

Ulykke og fallit
Charles Randolphs intelligente manuskript fortæller historien som lige dele komedie og tragedie godt hjulpet af et stjernebesat hold, der alle spiller en vis legemesdel ud af bukserne. De nyder åbenlyst at være i selskab med deres tvetydige karakterer. For selv om vi holder med dem, behøver vi ikke nødvendigvis holde af dem. De spekulerer jo grundlæggende i andre folks ulykke og fallit.

En af de mest åbenlyst politiske og antikapitalistiske film fra Hollywood i årevis. Som tilmed har fortjent hver eneste af sine fem Oscar-nomineringer. Og så er efterskriften noget af det mest skræmmende jeg har set i biografen meget længe.

Se også: Anmeldelse: Sprut, stoffer og damer

The Big Short. Instr.: Andy McKay. Medv.: Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt, Steve Carrell m.fl. 130 min. Premiere d. 28. januar 2016 i 52 biografer

1 kommentar
Vis kommentarer
Mest læste i flash!