Anmeldelse: Matt 'Mars' Damon er langt hjemmefra

Man fornemmer aldrig desperationen og klaustrofobien i Ridley Scotts 'The Martian'

Se traileren til 'The Martian'

 
The Martian. Instr.: Ridley Scott. Premiere d. 8. oktober 2015

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Ridley Scotts 'The Martian' er grundlæggende en blanding af 'Cast Away' (2000) og 'Apollo 13' tilsat lidt svimmelhed fra 'Gravity' (2013).

Engang i en ikke nærmere defineret (men tilsyneladende ret nær) fremtid overraskes en gruppe astronauter af en storm på Mars, så de bliver nødt til at lette fra planeten i huj og hast. I skyndingen kommer de til at efterlade botanikeren Mark Watney (Matt Damon), som de fejlagtigt tror er omkommet.

Så da støvet letter, befinder Watney sig mutters alene på Mars 225 millioner kilometer hjemmefra.

Tre scenarier
'The Martian' udspiller sig i tre scenarier: Kontrolrummet hos Nasa, de resterende besætningsmedlemmers rumskib på vej mod Jorden samt hos Watney på Mars.

Sidste del fylder mest, og Watneys kamp for både overlevelse samt forsøg på at få kontakt til jordkloden er ganske overbevisende lavet tilsat om mulig endnu flere pseudo-videnskabelige forklaringer på det, vi ser, end i 'Interstellar'. Alligevel efterlades man underlig uberørt.

Jeg holder normalt meget af Damon, men selv om han er ene mand på lærredet i store dele af filmen, kommer man aldrig rigtig ind under huden på Watney, der fremstår som en yderst jovial og løsningsorienteret figur – 'I’ll science my way out of it' – men også som en mand blottet for egentlige følelser.

Vi fornemmer aldrig desperationen og klaustrofobien, som vel må have sneget sig ind undervejs mellem kartoffeldyrkningen og de andre overlevelses-sysler.

Man bliver derfor lidt ligeglad med, om han omkommer eller ej, måske også fordi man egentlig aldrig er i tvivl om, hvordan det ender.

Spektakulær
Og da det flyvende kavaleri til sidst ankommer, er det skam spektakulært lavet, og 3D-formatet giver for førte gang i løbet af filmen mening.Betydeligt bedre end Scotts forgående film, det religiøse epos 'Exodos: Gods and Kings', men selv om vi her får en tåget tyrkertro på teknologien frem for problematisk metafysik, så er 141 minutter lang tid – også på Mars.

The Martian. Instr.: Ridley Scott. Medv.: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels m.fl. 141 min.Premiere i 78 biografer

13 kommentarer
Vis kommentarer