Anmeldelse: Ny film om Peter Pan er det rene pjank

Joe Wrights film om den ikoniske figur er et makværk

Se traileren til 'Pan'

 
Pan. Instr.: Joe Wright. Premiere d. 8. oktober 2015

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Den 43-årige britiske instruktør Joe Wright lagde i 2005 ud med en eminent filmatisering af Jane Austens 'Stolted og fordom' efterfulgt af den glimrende 'Soning' baseret på en roman af Ian McEwan.

Se også: I krig og kærlighed

Siden er det gået nået ned af bakke, men Wright skraber decideret bunden med dette forsøg på at revitalisere J.M. Barries ikoniske figur, der første gang så dagens lys i 1902.

Han er filmatiseret flere gange før med større eller mindre held – Disneys version fra 1953 er stadig den mest elskede, men det seneste forsøg, P.J. Hogans 'Peter Pan' fra 2003, var bestemt heller ikke uden evner. Værst er egentlig Steven Spielbergs 'Hook' fra 1991, men selv den er næsten seværdig i forhold til dette makværk.

Børnehjem
'Pan' er en slag prequel til den klassiske fortælling – altså historien om hvordan drengen Peter havnede på Ønskeøen og blev til Peter Pan. Manuskriptforfatteren Jason Fuchs har af uransagelige årsager henlagt begyndelsen til et børnehjem i London under Anden Verdenskrig, men det er oven i købet det mindst forvrøvlede ved denne historie.

Jeg skal ikke trætte dem med et referat, men instruktøren tror tilsyneladende heller ikke på, at fortællingen selv kan bære igennem og har derfor overlæsset 'Pan' med så mange bombastiske 3D effekter, at det nærmest bliver ufrivilligt komisk. Og meget, meget trættende. Jeg kan nærmest ikke forestille mig noget, der ligger længere væk fra ånden i Barries værk end denne øresønderrivende maveplasker af en film.

Overspiller fælt
Skuespillerne ved tilsyneladende heller ikke, hvad de skal stille op med fortrædelighederne og vælger derfor – som man ofte gør i den situation – enten at overspille fælt eller forsøge at gemme sig. Ikke mindst Hugh Jackman er en prøvelse som Sortskæg.

Hugh Jackman var vred over sine forældres skilsmisse. (Foto:AP) Intl. kendte - 5. okt. 2015 - kl. 06:25 Hollywod-stjerne taler ud om traumatisk barndom

Og hvad i alverden 'Smells Like Teen Spirit' og 'Blitzkrieg Bop' laver her – udsat for børnekor – må du simpelthen ikke spørge om.

Jeg ved simpelthen ikke, hvem man har forestillet sig skulle være publikum til det her pjank. De mindste kan ikke forstå engelsk og vil nok have svært ved at følge med - og de lidt større børn vil lynhurtigt gennemskue den larmende tomhed og manglen på hjerte.

En katastrofe af en film, som næppe spiller sit anseelige budget hjem igen. Man har da lov til at håbe, så vi slipper for en to'er.

Pan. Instr.: Joe Wright. Medv.: Hugh Jackman, Levi Miller, Garret Hedlund, Rooney Mara m.fl. 111 min. Premiere i 78 biografer

13 kommentarer
Vis kommentarer