Anmeldelse: Ny Woody Allen-film skuffer

Den småkedelige 'Irrational Man' er knastør og savner humor

 
'Irrational Man'. Instr.: Woody Allen. Premiere d. 13. august

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Der var engang, hvor hver ny Woody Allen-film var en begivenhed, alle filmelskere glædede sig til i månedsvis. Det er desværre noget tid siden.

Den legendariske, 79-årige newyorker-instruktør laver stadig solide film, når han strammer sig an, men selv om 'Midnight in Paris' var Allens største kassesucces nogensinde, så ligger mesterværkerne efterhånden mange år tilbage. 'Irrational Man' kan nærmest kaldes kedelig.

Se også: Woody Allen indtager Paris

Avanceret filosofi
Kernen i filmen er ellers dybt interessant: Kan kloge ord og avanceret filosofi retfærdiggøre et mord? Det er nemlig det, hovedpersonen Abe Lucas forsøger. Woody Allen har i flere film muntret sig med diverse filosofiske overvejelser, og her er der fuld tryk på hjernegymnastikken med referencer til blandt andre Kant, Kierkegaard og Nietzsche. Ren kræs for Kloge-Åger.

Abe Lucas er en filosofiprofessor med eksistentielle kvababbelser, men da han beslutter at slå et andet menneske ihjel, får han atter en mening med tilværelsen. Og så hjælper det selvfølgelig på humøret, at han forelsker sig i en ung studerende. Eller han elsker i hvert fald at snakke med hende.

Se også: Woody Allen: TV-produktion er en katastrofe for mig

Knastør slowmotion
Lyder det lidt tørt? Det er det også. Til tider helt knastørt. Allen har nemlig droppet den humor, der ellers er hans varemærke, og da krimiintrigen desuden afvikles i slæbende slowmotion, bliver hele filmen underligt uvedkommende. At samme jazznummer gentages gennem halvdelen af filmen gør ikke just monotonien mindre. Her hjælper ingen kære mord.

Som altid i Allens film er skuespillet til gengæld suverænt: Joaquin Phoenix er i rollen som Abe Lucas endnu engang indehaver af magnetisk karisma, men hans karakter har slet ikke samme dragende dynamik som Cate Blanchetts i 'Blue Jasmine', der også var en Allen-film renset for jokes.

Gode, gamle Woody, kom tilbage til os!

Se også: Cate Blanchett: Jeg har haft forhold til mange kvinder

'Irrational Man'. Instr.: Woody Allen. Medv.: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey. 94 min. Premiere i 56 biografer landet over

3 kommentarer
Vis kommentarer