Anmeldelse: På sporet af en løgn

'Idealisten' er en effektiv fortælling om et mørkt kapitel i Danmarks historie

Her kan du se traileren til Idealisten

 
Idealisten. Instr.: Christina Rosendahl. Premiere d. 9. april 2015 i 93 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

'Du bliver nødt til at holde dig inden for kridtstregerne, Poul!', formuleres det skarpt på et tidspunkt i Christina Rosendahls elementært spændende politiske thriller.

Spørgsmålet er så lige, hvem der skal tegne disse streger op i et demokratisk retssamfund som Danmark. Er det den ærgerrige journalist, der jagter sandheden, eller det offentlige embedsværk, der lægger røgslør ud for at værne om nationens sikkerhed? Dette er filmens destillerede essens.

Plutonium på isen
'Idealisten' er løseligt baseret på journalist og Cavling-prisvinder Poul Brinks bog 'Thulesagen - løgnens univers' (1997) og tager sit udgangspunkt i en ulykke ved Thule-basen på Grønland i 1968. Det forulykkede amerikanske bombefly var armeret med fire brintbomber og spredte det giftige stof plutonium ud over indlandsisen.

20 år senere kommer Poul Brink i kontakt med en række arbejdere ved Thule-basen, der nu viser tegn på kræft. Vor hovedpersons nysgerrighed vækkes, snart begynder han at vende hver en sten i den gamle sag via sit job som reporter på Østjyllands Radio, og lidt efter lidt begynder de radioaktive skeletter at vælte ud af skabet. På hvilket niveau var det danske statsapparat og en institution som eksempelvis Sundhedsstyrelsen bevidste om hemmeligholdte aftaler om amerikanske atomvåben på dansk grund, mens Den Kolde Krig rumsterede i baghaven, og den russiske bjørn åndede vor lille nation i nakken?

Statens løgne
Instruktør Christina Rosendahl har op til flere dokumentarer i sin filmiske bagage, og hun mikser her effektfuldt grynede, gamle tv-klip med virkelighedens aktører. Et miks, der virker perspektiverende i forhold til Danmarks placering i stormagtspolitikken fra 1950’erne og frem.

En velspillende Peter Plaugborg agerer Poul Brink. Dog er 'Idealisten' ikke en portrætfilm om Brink. Slet ikke. Fokus er hele tiden på historien om den lille mand, der med sin journalistiske tæft kradser ridser i magtens overflade og til sidst slår hul, så politikernes sorte kappe af bekvemmelighedsløgne falder pinligt til jorden.

'Idealisten' har i visse scener en lille tilbøjelighed til at blive en anelse fakta- og informations-tung, men med Rosendahls hold af dygtige filmfolk i form af fotograf Laust Trier-Mørk, en stor håndfuld af gode medforfattere og ikke mindst en fænomenal lydside taber fortællingen aldrig sit momentum.

Idealisten. Instr.: Christina Rosendahl. Medv.: Peter Plaugborg, Søren Malling, Arly Jover, Jens Albinus m.fl. 114 min. Premiere d. 9. april 2015 i 93 biografer

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere