Anmeldelse: Plat film om sexfikseret dansk søhelt

Filmen om Tordenskjolds sidste tid er plat, fjollet og ulide(r)lig

Her kan du se filmens trailer

 
Tordenskjold & Kold. Instr.: Henrik Ruben Genz. Premiere d. 28. januar 2016.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det kan undre, at der ikke er lavet flere film om søhelten Peter Wessel alias Tordenskjold (1690-1720), hvis dramatiske karriere og fald ellers ligger lige til højrebenet. Jeg kan i skrivende stund kun komme i tanke om George Schnéevoigts 'Tordenskjold går i land' fra 1942, hvor Hans Kurt spillede Tordenskjold.

Man kan så undre sig endnu mere over, at når man så endelig gør det, så vælger at gøre det så plat og lavkomisk, som det er tilfældet med 'Tordenskjold & Kold', der er instrueret af Henrik Ruben Genz med manuskript af den populære norske forfatter Erlend Loe. Det er fint og frisk at gå uimponeret til myterne, men derfor behøver man jo ikke blive decideret fjollet.

Sidste tid
Genz og Loe fokuserer på Tordenskjolds sidste tid og spekulerer i de tilsyneladende mystiske omstændigheder omkring hans død under en duel i Tyskland.

Året er 1720 og Den Store Nordiske Krig er slut. Tordenskjold er en helt, men ved ikke, hvad han skal stille op med sit liv i fredstid, så han horer og drikker som en besat, mens han fortæller vidt og bredt om sine bedrifter fra slaget ved Dynekilen. Han fremstilles nærmest som rockstjerne, der lever højt og vild på fortidens meritter, mens han fantaserer om at kneppe en sort kvinde, går til psykolog og sælger merchandise med sit kontrafej på.

Se også: Tommetyk symbolik i ny dansk komedie

Vulgært
Hans kammertjener Kold (Martin Buch), mener dog, at han bør slå sig ned og får ham overtalt til at opsøge den stenrige frøken Norris i Hannover. Og det er karetturen fra Christianshavn til Tyskland, der udgør den fortællemæssige motor i 'Tordenskjold og Kold'.

Det kunne der muligvis være kommet noget interessant ud af, men det er desværre ret uklart, hvor man vil hen med filmen, bortset fra at pille Tordenskjold ned af piedestalen med vulgært, nutidigt sprogbrug og et stykke eller to med bart.

Det havde måske fungeret som en sketch i 'Rytteriet', men strukket ud over en hel spillefilm, bliver spøgen ærlig talt noget enstrenget og anstrengende.

Spildte muligheder
Det hjælper så heller ikke på sagen, at Tordenskjold spilles af Jakob Oftebro, der lige som i '1864' og 'Guldkysten' understreger, at psykologisk troværdighed ikke lige er hans spidskompetence. Ej heller skuespillets kunst. Og Martin Buch ligner en, der ikke aner om han skal tage sin rolle alvorligt eller ej. Det gør vi så heller ikke. Og kemien mellem dem er stort set ikke-eksisterende.

'Tordenskjold & Kold' er et studie i spildte muligheder, og Genz der efter en par glimrende, mindre film fik et flyvende gennembrud som spillefilmsinstruktør med 'Frygteligt lykkelig', hvorefter han fløj ned i mere ordinære luftlag med 'Undskyld jeg forstyrrer', er snublende tæt på at ramme bunden her.

Jakob Oftebro er bedst, så længe han ikke siger noget (Foto: Martin Munch) Filmanmeldelser - 1. jul. 2015 - kl. 21:55 Anmeldelse: Sort snak i ny dansk film

Tordenskjold & Kold. Instr.: Henrik Ruben Genz. Medv.: Jakob Oftebro, Matin Buch, David Dencik, Natalie Madueño m.fl. 98 min. Premiere i 80 biografer d. 28. januar 2016.

18 kommentarer
Vis kommentarer