Anmeldelse: Stivbenet og ufokuseret

En god historie er ikke nok til at løfte 'Kvinden i guld' ud af skabelonerne

Helen Mirren og Ryan Reynolds formår desværre ikke at give
deres karakterer kød og blod i 'Kvinden i guld'. (Foto: Scanbox)
Helen Mirren og Ryan Reynolds formår desværre ikke at give deres karakterer kød og blod i 'Kvinden i guld'. (Foto: Scanbox)

 
Kvinden i guld. Instr.: Simon Curtis. Premiere over hele landet d. 29. oktober 2015

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Da nazisterne i 1938 gik ind i Østrig, mødte de ikke den store modstand, men blev de fleste steder modtaget med åbne arme, hvilket betød, at landets jødiske befolkning måtte flygte over hals og hoved og blev frarøvet alle deres ejendele.

Det gjaldt også Maria Altmann (Helen Mirren), som i mange år har levet en upåagtet tilværelse i USA, men i forbindelse med søsterens død i 1998 kommer i besiddelse af nogle breve, der konfronterer hende med den uret, der blev begået mod hendes familie dengang.

Se også: Hollywood-legende pensionerer brysterne

Heriblandt tyveriet af en række malerier, der hang i deres herskabelige lejlighed i Wien, ikke mindst fem Gustav Klimt-malerier heriblandt portrættet af Marias moster Adele Bloch-Bauer, som går under kælenavnet 'Kvinde i guld' og er det nærmeste, Østrig kommer på Mona Lisa.

Urutineret
I 1998 hænger det pågældende maleri (og de andre) stadig på et museum i Wien, da Maria allierer sig med den unge, urutinerede advokat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds) og indleder en retssag mod den østrigske stat for at få udleveret malerierne. Efter mange års juridiske tovtrækkerier lykkes det Maria Altmann at få overdraget malerierne, som hun derefter sælger for en formue.

'Kvinden i guld' er decideret skånselsløs i sin beskrivelse af den østrigske stats juridiske krumspring for at undgå at udlevere malerierne (som den udmærket er klar over egentlig er Marias ejendom) samt tvivlsomme forhold til sin egen historie, men ellers er der tale om en noget altmodisch og stiv film, der både fortællemæssigt og psykologisk aldrig bryder skabelonerne.

God historie
Især forholdet mellem den forfjamskede Schoenberg og den kontante Maria oser af klicheer, som den ellers altid dygtige Helen Mirren ikke engang kan spille sig ud af.

Synd, for man har fat i en rigtig god historie, der desværre aldrig rigtig bliver forløst efter fortjeneste.

Helen Mirren skal være l'Oreals nye reklame-ansigt. (Foto: Wenn.com) Intl. kendte - 27. okt. 2014 - kl. 23:30 69-årig skuespillerinde som skønhedsideal

Kvinden i guld. Instr.: Simon Curtis Medv.: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes m.fl. 109 min. Premiere over hele landet d. 29. oktober 2015

0 kommentarer
Vis kommentarer