Anmeldelse: Tarantino i tomgang

Det virtuose håndværk i 'The Hateful Eight' formår ikke at dække over den rungende tomhed bag drengestregerne

Se traileren til 'The Hateful Eight'

The Hateful Eight. Instr.: Quentin Tarantino. Premiere d. 7. januar 2016

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Quentin Tarantino har altid haft en forkærlighed for fortidens biografformater, og i disse IMAX-tider genopliver han i sin ottende spillefilm ’The Hateful Eight’ det såkaldte Ultra Panvision 70 – et storfilmsformat, der ikke har været benyttet siden 'Khartoum' fra 1966.

Med 187 minutters spilletid – inklusive overture, pause og hele molevitten. I Danmark er det dog kun i Imperial biografen i København at man kan opleve det fulde udtræk – alle andre må 'nøjes' med den digitale version på sølle 167 minutter. Hvilket dog stadig også er en mundfuld.

Quentin Tarantino deltager her den 24. oktober i græsrodsbevægelsen RiseUpOctobers protestdemonstration i New York mod den eskalerende politibrutalitet i USA. Her demonstrerede han sammen med nogle af familiemedlemmerne til nogle af de unge sorte amerikanerne, der gennem det sidste års tid er blevet skuddræbt af det amerikanske politi.(Foto: AP) Filmnyheder - 26. dec. 2015 - kl. 13:51 Tarantino: Verden er smadret til atomer

Og måske en lidt for stor af slagsen, for trods den grandiose skala er historien i 'The Hateful Eight' ikke just af episke proportioner (snarere tværtimod) og filmen udspiller sig primært i to rum: en diligence og en bjælkehytte i Wyomings ødemark, hvor otte personer har søgt ly for en snestorm i alt for mange år efter den amerikanske borgerkrig.

De onde og de grusomme
En af Tarantinos erklærede yndlingsfilm er Sergio Leones mesterværk 'Den gode, den onde og den grusomme', men her er kun plads til de onde og de grusomme i det udprægede maskuline univers, hvor den eneste kvinde af betydning (Jennifer Jason Leigh) konstant får nogen på hovedet – og vi er egentlig ikke i tvivl om, at hun har fortjent dem.

Jennifer Jason Leigh i rollen som den kvindelige fange Daisy, der bliver konstant bliver gennembanket af dusørjægeren John Ruth spillet af Kurt Russell. Foto: Scanbox Filmnyheder - 4. jan. 2016 - kl. 07:33 Aldrig har en kvinde fået så mange tæsk på film
Det har fået visse til at beskylde Tarantino for misogyni, men det tror jeg nu ikke er tilfældet – det er bare mennesker generelt, han har det svært med. Der er i hvert fald ikke mange forsonende træk ved de to dusørjægere (Samuel L. Jackson og Kurt Russell) og de resterende slamberter og psykopater i 'The Hateful Eight'.

Lang optakt
Filmen falder i to hoveddele: En meget lang optakt (små to timer), der mestendels består af den velkendte, smarte Tarantino-lingo, hvor banaliteter forklædes som dybsindigheder (og desværre ikke så meget omvendt), der trækker store veksler på tilskuerens tålmodighed, samt en timelang finale, der er en blanding af det også yderst velprøvede, udpenslede Tarantino-blodbad samt et krimidrama udformet som en pulp fiction udgave af Agatha Christie.

Det er på alle planer virtuost udført, skuespillerne hygger sig gevaldigt med de grovkornede pasticher og fotografen Robert Richardson får det optimale ud af det klaustrofobiske rum, så man nærmest føler, at man selv er en del af scenen. Rent håndværksmæssigt er det egentlig kun Morricones soundtrack, der virker lidt mat i det.

Samuel L. Jackson i rollen som major Marquis Warren, der hellere vil dræbe end at snakke.(Foto: Polfoto) Filmnyheder - 6. dec. 2015 - kl. 10:30 Samuel L. Jackson: Jeg er Tarantinos sorte talerør
Irritationsmoment
Til gengæld er det (igen) et irritationsmoment, at Tarantiono (igen) ikke bruger sit indiskutable visuelle talent til at lave film, der handler om andet end andre film. Meta-universet ligner efterhånden til forveksling rent distanceblænderi. Hans tre første film, 'Reservoir Dogs', 'Pulp Fiction' og 'Jackie Brown' er stadig hans bedste, og siden har han blot trådt behændigt vande.

Det plejer dog at være ganske underholdende om ikke andet, men jeg kedede mig faktisk under store dele af 'The Hateful Eight', som sammen med 'Death Proof' står som hans hidtil svageste.

Se også: Al Agami: Jeg er stor fan af Samuel L. Jackson

The Hateful Eight. Instr.: Quentin Tarantino. Medv.: Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh, Walter Goggins m.fl. 187 el. 167 min. Premiere d. 7. januar 2016

20 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere