Anmeldelse: 'The Revenant' er en fuldstændig vild film

Den mexikanske instruktør Alejandro G. Iñárritu leverer en blodig og virtuos filmoplevelse

Se traileren til filmen

The Revenant. Instr.: Alejandro G. Iñárritu. Premiere d. 21. januar 2016

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

'The Revenant' (der betyder noget i retning af 'gengangeren') er løseligt baseret på Michael Punkes bestseller ’The Revenant: A Novel of Revenge’, der igen er løseligt baseret på virkelighedens Hugh Glass' oplevelser i den amerikanske vildmark i det 19. århundrede. Men den er først og fremmest et eventyr eller en myte. Davy Crocket på turbo. Eller Jack London, Joseph Conrad og James Fenimore Cooper på virkelig heftige stoffer.

Se også: Dyriske DiCaprio afslører: Så vild er min nye film

Historien om tavse, hårdføre og barske mænds kamp mod hinanden, naturen (og indianerne) samt hævn som drivkraft er som sådan ikke sindsoprivende original, men 'The Revenant' ligner alligevel ikke noget, man nogensinde har set før.

Det her er film i yderste potens og så virtuost skruet sammen, at man gang på gang er ved at tabe både øjne og ører. Der er scener her, man aldrig glemmer igen. Og hvis nogen herefter skulle være i tvivl om, at mexicaneren Alejandro G. Iñárritu er en af tidens mest visionære og originale instruktører med en bogstaveligt talt forbilledlig forståelse for filmmediets muligheder, må de være både blinde og døve.

Se også: Pia Kjærsgaard giver 6 stjerner til Leo

Strabadserende
Det mest utrolige er at 'The Revenant' er lavet stort set uden hjælp af moderne computergrafik.

Optagelserne (i Canada og Argentina) skulle efter sigende have været vanvittigt strabadserende og mange forlod da også filmen undervejs, da de ikke kunne tåle mosten.

Leonardo DiCaprio – som må få sin Oscar nu – har da også udtalt, at der er 30-40 scener her, som hører til blandt det hårdeste han har været udsat for i sin karriere. Men det har været alle anstrengelserne værd, skulle vi hilse og sige.

Se også: DiCaprio: Jeg skulle spise rå bisonlever

Historien er kort fortalt at en gruppe pelsjægere overfaldes af en flok indianere dybt inde i vildmarken, tvinges til at flygte, hvorefter af af dem (DiCaprios Hugh Glass) såres og begraves levende – vel at mærke efter at man har myrdet hans halvt indianske søn for øjnene af ham. Han overlever selvfølgelig med nød og næppe (og brug af mindst ni liv), og indleder derefter en nådesløs jagt på misdæderen Fitzgerald (spillet med indædt bravur af Tom Hardy).

Hvad skal du gøre for at overleve, hvis du er faret vild i en iskold skov med bjørne? Hør B.S Christiansens bud her Danske kendte - 20. jan. 2016 - kl. 18:31 B.S. Christiansen: Sådan overlever du i vildmarken

Intensitet
Det er der som sådan ikke noget nyt i, men de fantastiske og ofte meget blodige begivenheder er fortalt med så megen overskud, intensitet og vildskab – og primært i billeder, da der ikke spildes megen energi på ord her – at man nærmest suges ind dramaet og forlader biografen fuldstændig fortumlet og en kæmpe oplevelse rigere. Det er det her, de mener med 'film'.

Alt spiller her – scenografi, skuespil, fotografi, lyd og musik går op i den berømte højere enhed. SKAL ses i biografen – og helst i en veludstyret af slagsen.

Et nervepirrende sansebombardement, der har fortjent hver eneste af sine 12 Oscar-nomineringer.

Se også: "The Revenant" vandt Golden Globe for bedste film

The Revenant. Instr.: Alejandro G. Iñárritu. Medv.: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Forrest Goodluck m.fl. 156 min. Premiere d. 21. januar 2016 i 74 biografer

43 kommentarer
Vis kommentarer