Anmeldelse: Virtuos voldsspiral

'Sicario' byder på effen og hårdtslående underholdning

Se traileren til 'Sicario'

 
Sicario. Instr.: Denis Villeneuve. Premiere d. 22. oktober 2015

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Den canadiske instruktør Denis Villeneuve fik sit store gennembrud med kidnapningsdramaet 'Prisoners' (2013), der var en af de bedste thrillere fra Hollywood de senere år. De blev efterfulgt af den noget mere kryptiske 'Enemy', som trods Jake Gyllenhaal i den bærende rolle aldrig kom i regulær biografdistribution herhjemme.

Se også: Anmeldelse: Topunderholdende thriller

Men at Villeneuve har en sjælden beherskelse af filmmediet, understreges af aktuelle 'Sicario', som er det mexicanske ord for lejemorder. Historien om den samvittighedsfulde FBI-agent Kate (Emily Blunt), som bliver medlem af en hemmelig specialgruppe under ledelse af den bryske Matt (Josh Brolin) og den uudgrundelige colombianer Alejandro (Benicio Del Toro), der går i krig med de mexicanske narkokarteller og undervejs benytter sig af metoder, der ikke lader deres modstandere meget efter, er måske ikke larmende original, men til gengæld rasende godt udført.

Befriende kynisk
Og så er den tilmed befriende kynisk i sit sortsyn, der ikke lader Cormac McCarthys romaner meget efter, og som da også udspiller sig i de samme barske både fysiske og mentale ørkenlandskaber, der ligner spejlbilleder af hinanden. Men selv om vi har set historien før – eller i hvert fald nogle, der ligner den meget (og pointen med, at vold muligvis kun kan bekæmpes med endnu mere vold, og så er man jo lige vidt, heller ikke just er breaking news) – så sidder man alligevel frydefuldt fastlåst i biografsædet samfulde to timer, da det hele er så ekvilibristisk lavet, at man ikke kan andet end lade sig rive med af alle uhyrlighederne.

Roger Deakins fotografering er som altid en udsøgt fornøjelse. Det samme gælder Jóhann Jóhannsons suggestive soundtrack. Klipperen Joe Walker har en sjælden rytmisk sans, og skuespillerne hygger sig tydeligvis med skabelonerne, som det nærmet på trods lykkes dem at give liv og nerve.

Alt sammen orkestreret til fuldkommenhed af Villeneuve, som her understreger sit potentiale til at blive et af Hollywoods helt store navne de kommende år. Hvis det er hårdtslående, illusionsløs underholdning uden blot antydningen af sentimentalitet eller udfrielse, De vil have, så får De det ikke serveret meget bedre end her.

Sicario. Instr.: Denis Villeneuve. Medv.: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber m.fl. 121 min. Premiere i 70 biografer d. 22. oktober 2015

0 kommentarer
Vis kommentarer