Anmeldelse: 'Mud' er en næsten magisk oplevelse

Instruktør Jeff Nichols viser igen talentet frem som filmmager

Samspillet mellem Tye Sheridan og Matthew McConaughey slårgnister i 'Mud'. (Foto: Scanbox)
Samspillet mellem Tye Sheridan og Matthew McConaughey slårgnister i 'Mud'. (Foto: Scanbox)

'Mud'. Instr.: Jeff Nichols. Medv.: Tye Sheridan, Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Michael Shannon m.fl. 130 min. Premiere d. 21. november i 18 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Manuskriptforfatteren og instruktøren Jeff Nichols har med sine to forrige film, ’Shotgun Stories’ (2008) og ’Take Shelter’ (2011), allerede markeret sig som en af sin generations mest talentfulde filmskabere.

Hvilket man også kan forvisse sig om i den aktuelle ’Mud’, der udspiller sig i Arkansas’ sumpede flodområder og er stærkt inspireret af Mark Twain.

De to 14-årige drenge hedder ikke Huckleberry og Tom, men Ellis (Tye Sheridan) og Neckbone (Jacob Lofland), og de strejfer rundt i landskabet, hvor de på en øde ø finder en båd oppe i toppen af et træ.

Om det er en stormflod eller et mirakel, der har placeret den der, gives der ingen forklaring på. Båden bebos ikke af en bortløben slave, men af den mystiske Mud (Matthew McConaughey, der synes at være i sit livs form i disse år), som er på flugt fra både politi og dusørjægere.

Mud er kommet for at opsøge sin elskede Juniper (Reese Witherspoon), men har brug for drengenes hjælp. Mere skal ikke røbes her, men man kan dog godt afsløre, at de to knægte lærer et og andet om voksenlivets genvordigheder.

Den underspillede facon gør blot dramaet endnu mere markant, skuespillet eminent – den unge Tye Sheridan, som også medvirkede i Terrence Malicks omdiskuterede ’The Tree of Life’ (2011), gør igen stort indtryk, og i vigtige biroller optræder profiler som Michael Shannon og Sam Shepard – og billederne er ladet med stemning.

En næsten magisk oplevelse, og en coming-of-age-film, der sigter direkte mod status som kultklassiker.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere