Anmeldelse: Topunderholdende thriller

Den amerikanske ’Prisoners’ er elementært neglebidende

Den retaderede Alex (Paul Dano) har måske, måske ikke, kidnappet Kellers (Hugh Jackman) seksårige datter i den drønspændende 'Prisoners'. (Foto: Nordisk Film)
Den retaderede Alex (Paul Dano) har måske, måske ikke, kidnappet Kellers (Hugh Jackman) seksårige datter i den drønspændende 'Prisoners'. (Foto: Nordisk Film)

'Prisoners'. Instr.: Denis Villeneuve. Medv.: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Mario Bello, Terrence Howard m.fl. 153 min. Premiere d. 5. december over hele landet

Keller Dover (Hugh Jackman) er en dybt kristen eksalkoholisk bygningsarbejder, der blot går og forbereder sig på dommedag. Han har dog ikke set den komme i form af kidnapningen af hans og naboens seksårige døtre under et familiearrangement.

Den retarderede Alex (Paul Dano) arresteres kort efter, men den lokale kriminalassistent Loki (Jake Gyllenhaal) er nødt til at løslade ham igen grundet manglende beviser. En beslutning, Keller dog ikke er helt enig i, så han tager sagen i egen hånd – og den er ikke just blid.

Godt tænkt
Mere bør man egentlig ikke vide om handlingen i ’Prisoners’, der er lige så godt tænkt, som den er blændende udført. Det lykkes simpelthen den canadiske instruktør Denis Villeneuve (der tidligere har lavet den Oscar-nominerede ’Nawals hemmelighed’) og manuskriptforfatteren Aaron Guzikowski at stramme spændingen til bristepunktet i samfulde 153 minutter, der nærmest flyver af sted. Plottet tager hele tiden nye, uforudsete drejninger, som ikke virker det mindste forcerede.

Men den helt store attraktion ved ’Prisoners’ er, at den ud over at være elementært neglebidende, også giver sig tid til at bygge et troværdigt persongalleri op (ikke mindst Jackman og Gyllenhaal er fuldstændig suveræne).

Udsøgt nydelse
Og så er den samtidig en udsøgt nydelse på det rent filmtekniske plan. Fotografen Roger Deakinis billeder er (som altid) slik for øjnene, men også klip, lyd og musik er i spitzenklasse. ’Prisoners’ er i stil og tone flere steder blevet sammenlignet med Clint Eastwoods ’Mystic River’, og det er ikke nogen helt skæv parallel. Men den er først og fremmest sin egen, og en af de bedste thrillere fra Hollywood, vi har set ganske længe.

0 kommentarer
Vis kommentarer