Anmeldelse: Fjollede dinosaurer

'Walking with Dinosaurs' er et tarveligt og spekulativt produkt

Dinosaurerne beskrives som nærmest nuttede, hvilket vist er et stykke fra sandheden. (Foto: SF Film)
Dinosaurerne beskrives som nærmest nuttede, hvilket vist er et stykke fra sandheden. (Foto: SF Film)

'Walking with Dinosaurs 3D'. Instr.: Barry Cook og Neil Nightingale. Danske stemmer: Caspar Philipson, Mathias Klenske, Rasmus Krogsgaard, Katrine Greis-Rosenthal m.fl. 88 min. Premiere d. 19. december i 70 biografer

BBC lavede tilbage i 1999 den glimrende tv-serie ’Walking with Dinosaurs’, der på ret overbevisende facon via computeranimation førte os ca. 70 millioner år tilbage i tiden.

Se også: Anmeldelse: Ih...du milde mammut

Men hvor tv-serien var lavet som en slags pseudodokumentar, der beskrev dinosaurerne, som var de vilde dyr i et ’almindeligt’ naturprogram, og dermed gav os en forståelse af, hvordan planeten så ud dengang, kammer denne filmversion fuldstændig over i lyserød Disneyficering – eller antropomorfisme, som det hedder med et fint ord.

Ufrivilligt komisk
Det vil sige, at dinosaurerne her skildres som menneskelignede væsener, der både kan tale, har følelser og fjoller rundt. Hvilket måske kunne gå an i en tegnefilm som Don Bluths ’Landet for længe siden’ (1988), men her, hvor man via moderne computergrafik og 3D-effekter prøver at skabe noget, der skal se realistisk ud, virker decideret tåbeligt. Eller i bedste fald ufrivilligt komisk.

Nu hjælper det selvfølgelig heller ikke på det, at historien om pachyrhinosaurusen Patchi og hans flok er så banal og hvinende sød, at man ikke bare tror, men ved, det er løgn. Og da historien er i absolut front, er der heller ikke megen viden om dinosaurerne at hente for de eventuelt nysgerrige.

Det er helt igennem utroligt, at en agtværdig institution som BBC Earth vil lægge navn til et så tarveligt og spekulativt produkt.

0 kommentarer
Vis kommentarer