Anmeldelse: Gab med Grace Kelly

En af dette års mest udskældte film ved festivalen i Cannes får med rette høvl

Nicole Kidman og Tim Roth gør, hvad de kan med det pauvre materiale i 'Grace of Monaco', hvilket desværre ikke er meget. (Foto: Scanbox)
Nicole Kidman og Tim Roth gør, hvad de kan med det pauvre materiale i 'Grace of Monaco', hvilket desværre ikke er meget. (Foto: Scanbox)

'Grace of Monaco'. Instr.: Olivier Dahan. Medv.: Nicole Kidman, Tim Roth, Frank Langella, Paz Vega m.fl. 103 min. Premiere d. 22. maj i 43 biografer

Det er godt nok et besynderligt misfoster af en film, som Olivier Dahan har fået lavet med sit portræt af Grace Kelly. For det første er det meningen, at vi skal føle en slags medlidenhed med den smukke kvinde, der blev født i gode kår, senere blev feteret stjerne og endte som fyrstinde af Monaco.

Ja, hun havde måske svært ved at affinde sig med den bedagede etikette i miniputstaten, og det var da muligvis ærgerligt, at hun var nødt til at sige nej til at medvirke i Hitchcocks ’Marnie’, da det ikke passede sig for en dame af hendes rang at spille et seksuelt forstyrret kvindemenneske i en Hollywood-thriller.

Men ligefrem en stakkel? Nej.

Elendigt manuskript
Endnu mere absurd er det, at vi skal engagere os i hendes kamp for at bevare fyrstedømmets privilegier som skattely for en stenrig forkælet overklasse og en stribe lyssky forretningsmænd anført af Aristoteles Onassis.

Delvist for at undgå en påstået invasionstrussel fra Frankrig, men primært for at beskytte familiens levevis.

Det elendige manuskript, der trækkes i langdrag med usandsynlig mange billeder af kjoler med azurblåt hav i baggrunden, tillægger hende også replikker som ’kolonialisme er så meget sidste århundrede’. Sådan talte man altså ikke i 1962! Ubehjælpelighederne til trods kan hverken Nicole Kidman eller Tim Roth (der giver den som fyrst Rainier III med en dejlig tvetydighed) dog ikke løbe fra, at de er fremragende skuespillere selv med så hjernedødt materiale til rådighed. Det er lige før, at de redder filmen på målstregen. Men også kun lige før.

0 kommentarer
Vis kommentarer