Dansk stjerneskuespiller i fantastisk comeback

Dejan Cukic leverer efter flere års pause en pragtpræstation i 'Fantasten', der bringer ham tilbage i den allerøverste del af skuespillerligaen

Se traileren her:

'Fantasten'. Instr.: Christian Dyekjær. 97 min. Premiere 2. november i 45 biografer landet over.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Instruktøren Christian Dyekjær har senest gjort sig bemærket med den glimrende børnefilm 'Fuglejagten' (2012), men den aktuelle 'Fantasten' er bestemt ikke for børn eller sarte sjæle. Der er tværtimod tale om en rejse ind i sindets mest dunkle afkroge. Derinde hvor den lystfyldte passion bliver forvandlet til et altødelæggende og grænseløst begær.

Vi følger den på overfladen succesfulde bilsælger Claus (Dejan Cukic), der tilbringer sine aftener og nætter på kasinoer og noget mere suspekte spillebuler. Han finansierer sin ludomani ved at sælge dyrt ekstraudstyr til bilerne uden om de officielle kanaler.

Se også: Kendis efter 35 års kærlighed: Alle forhold kan fungere

Pludselig opsøges han af sin voksne søn Silas (Oscar Dyekjær Giese), som han ikke har haft kontakt med i mange år. Silas rykker ind i fars fede lejlighed, og bliver behørigt imponeret af den ekstravagante livsstil med penge, ludere, champagne og coke. Men snart vender bøtten. I den grad. Hvordan skal selvfølgelig ikke afsløres her.

Hvis man skal udsætte noget på det ellers glimrende manuskript, er det, at Claus' nedtur næsten opstår for brat. Jeg ved godt, at man siger, at en ulykke sjældent kommer alene, men her kommer de altså i kaskader over få dage.

Det kan man dog godt se gennem fingre med, da alt andet fungerer ganske overbevisende. Det gælder ikke mindst Dejan Cukic i den altdominerende hovedrolle som manden, der i den grad lever op til filmens titel 'Fantasten'. Den dansk/serbiske skuespiller har været væk fra scenen i nogle år, men dette må siges at være et comeback af dimensioner.

Se også: Bedre end Millennium

Han er bogstavelig talt skræmmende god, men formår alligevel at få os til at føle en form for empati med den grundlæggende usympatiske og utilregnelige Claus, der hiver alle i nærheden med i sit fald. Der er ganske enkelt tale om skuespilkunst i spitzenklasse, der understreger, at Cukic hører til blandt vores allerbedste af slagsen, så lad os håbe, at han er kommet for at blive.

De andre medvirkende gør det såmænd også udmærket, men 'Fantasten' er og bliver Cukics film. Hans præstation bliver blot understreget af det prunkløse formsprog, som i den grad klæder den stramme forfaldshistorie. En dejlig konsekvent dansk film, der til det sidste tør gå linjen helt ud, da selvbedraget ikke længere kan opretholdes. Det her er bogstavelig talt et spørgsmål om alt eller intet.

Medv.: Dejan Cukic, Oscar Dyekjær Giese, Janus Nabil Bakrawi, Nanna Finding Koppel m.fl.

10 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere