Efter dramatisk styrt: Tom Cruise styrtdykker

Selv som narkosmugler plejer han sit renskurede image

Se traileren her:

'American Made'. Instr.: Dough Liman. 115 min. Premiere 24. august i 79 biografer landet over.

2
3.6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Det er efterhånden ved at være nogle dage siden, at Tom Cruise har medvirket i en god film, og det er desværre heller ikke tilfældet denne gang, hvor han igen har allieret sig med instruktøren Dough Liman, som han også arbejdede sammen med i den på alle planer rutineprægede sci-fi film 'Edge of Tomorrow' (2014).

Måske i et desperat forsøg på at genskabe fordums 'Top Gun'-storhed tilbringer Cruise en stor del af filmen i et cockpit, og pressematerialet gør meget ud af, at han selv flyver de små maskiner, men det bliver det nu ikke mere interessant af.

Tom Cruise og Annabelle Wallis er oppe mod mørkets kræfter i 'The Mummy'. Foto: UIP Filmanmeldelser - 7. jun. 2017 - kl. 07:13 Tom Cruise i dødssyg genindspilning af gyserklassiker

Mottoet er 'en sjov løgn baseret på en sand historie', og hvor meget her, der er fakta eller fiktion vides ikke, men det er jo også ret ligegyldigt, når man grundlæggende tror man ikke på en døjt af noget af det, fordi det er så dårlig fortalt, som tilfældet er.

Potentialet er ellers i den grad til stede. Cruise spiller virkelighedens Barry Sales, der i slutningen af 1970'erne skifter sit trælse job som indenrigspilot ud for en tjans hos CIA. I første omgang skal han fra luften fotografere diverse baser tilhørende socialistiske oprørsstyrker i forskellige lande i Syd- og Latinamerika, men efterhånden griber opgaverne om sig, og lige pludselig er det ham, der står for den amerikanske regerings illegale våbenleverancer til Contra-bevægelsen, der bekæmpede det sovjetisk støttede styre i Nicaragua.

Se også: Nye detaljer afsløret: Top Gun vender tilbage

Men der er jo ingen grund til at flyve tomhændet hjem igen, så den entreprenante Sales indgår en aftale med Medellin-kartellet om at smugle kokain ind i USA. Så Sales arbejder altså gennem flere år for både Ronald Reagan og Pablo Escobar. Hvilket han selvfølgelig tjener så mange kontante penge på, at han bogstavelig talt ikke aner, hvor han skal gøre af dem.

At det må ende galt, er man på intet tid i tvivl om. Men selv om man kender slutningen kan væren derhen jo godt være underholdende. Men på trods af, hvor mange både politiske, psykologiske og moralske aspekter, der ligger lige til højrebenet i fortællingen, jappes der bare godmodigt derudaf.

En fed guitatsolo og tæsk til russerne. Top Gun havde det hele. Foto: AP Kendte 30 år efter hitfilmen: Sådan gik det stjernerne fra Top Gun

Filmens største problem er Cruise, der spiller den opportunistiske, drengede og tilsyneladende skrupelløse Sales som en grundlæggende godmodig familiefar, der bare er ude efter lidt spænding som 'gringoen der kan levere alt'. Man skulle jo nødigt ødelægge sit renskurede image.

Der er med andre ord et stort hul i filmens centrum, som desværre ender med at trække alle andre ned i anonymiteten. Hvilket altså er lidt forbandet, når nu grundmaterialet rummer så meget sprængstof, som tilfældet vitterlig er. Vi taler trods alt om de begivenheder, der i sin tid ledte frem til Iran-Contra affæren.

Men 'American Made' hverken kan eller vil åbenbart noget med sin historie. Bortset fra at demonstrere Cruises flyvefærdigheder og velholdte ydre. Det er som sådan ikke nogen dårlig film, blot en fuldstændig ligegyldig af slagsen. Og det er næsten de værste.

Medv.: Tom Cruise, Sarah Wright Olsen, Domhall Gleeson, Mauricio Mejia m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen