Endnu et internationalt gennembrud til en dansk skuespiller

Claes Bang er her, der og alle vegne i Guldpalmevinderen 'The Square'

Se traileren her:

'The Square'. Instr.: Ruben Ôstlund. 142 min. Premiere 23. november i 47 biografer landet over.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Den svenske instruktør Ruben Östlund fik for alvor hul igennem med den tragiske og sorthumoristiske 'Force Majeure' fra 2014, hvor den humanistiske, skandinaviske selvforståelse fik nogle ordentlige drag over nakken.

Han fortsætter i lidt samme spor - om end endnu mere ekstremt - i den forrygende 'The Square', som i slående billeder og begavede dilemmaer nådesløst udstiller forskellen på det vi siger og det vi gør, det vi tænker og det vi føler. Forskellen på dem vi tror, at vi er, og dem som vi viser sig at være.

Claes Bang, der her ses i sin medvirken i Vild med dans, er stadig ikke kommet sig over, at han ikke vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle ved årets filmfestival i Cannes. Foto: Mogens Flindt Danske kendte - 11. okt. 2017 - kl. 15:30 Dansk stjerne blev snydt: 'Jeg er stadig pissesur'

Filmen - der vandt Guldpalmen i Cannes er samtidig blevet det internationale gennembrud for den danske skuespiller Claes Bang, som i en alder af 50 år har måtte sande, at det aldrig er for sent. Han gør det da også fremragende som museumslederen Christian, hvis trygge, velformulerede verden så småt begynder at krakelere.

'The Square' tager udgangspunkt i et kunstværk af samme navn lavet af Östlund i samarbejde med Kalle Boman, der består af en lysindrammet firkant opstillet på en offentlig plads. Værket bærer inskriptionen: 'Firkanten er et helle af tillid og omsorg. I den har vi alle lige rettigheder og forpligtelser'. Altså på mange måder sådan som vi også forstår den skandinaviske velfærdsmodel. Eller måske en gang forstod den.

Claes Bang har hovedrollen i 'The Square'. Foto: All Over Event & Kultur - 29. maj. 2017 - kl. 07:23 Dansker vandt Guldpalmen: Det er for sindssygt

Både værk og film er blandt meget andet en undersøgelse af vores manglende evne til at hjælpe den næste  - ikke mindst hvis denne viser sig at være en fremmed og vi selv befinder os i en flok - kulminerende i en helt forrygende scene, hvor en skuespiller som led i en ubehagelig performance terroriserer et fint middagsselskab og i den grad får afdækket borgerskabets knap så diskrete mangel på charme.

Bang spiller som sagt en succesfuld leder af et moderne museum, der har alt kørende for sig indtil et tricktyveri - og ikke mindst hans reaktion på dette banale tyveri - indleder en deroute, som også indbefatter en affære med journalisten Anne (Elisabeth Moss kendt fra bl.a. 'Mad Men' og 'The Handmaid's Tale') samt en reklamekampagne, der først går viralt og siden amok.

Guldpalmeinstruktør om dansk skuespiller: Alle snakker om ham

'The Square' er ikke bare velspillet, overrumplende samt både brandgodt tænkt og suverænt udført. Den er tilmed smukt filmet af Frederik Wenzel med en lang række absurde scener, som man ikke lige glemmer med det første. Det gælder i øvrigt filmen som helhed, der er en af de mest originale oplevelser, du får i biografen i år. 

Medv.: Claes Bang, Elisabeth Moss, Terry Notary, Christopher Læssø m.fl.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen