Erik Clausen er en elskelig narrøv

'Aldrig mere i morgen' er Clausens bedste film i mange år

'Aldrig mere i morgen'. Instr.: Erik Clausen. 90 min. Premiere 31. august i biografer over hele landet.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Den nu 75-årige Erik Clausen afslører bestemt ikke nye sider af sit talent i sin 14. spillefilm 'Aldrig mere i morgen', men til gengæld er han efterhånden den eneste tilbageværende repræsentant for den lune (men bestemt ikke tandløse) socialrealisme, der engang var den dominerende genre i dansk film.

På trods af sit alvorlige udgangspunkt - døden - fortsætter han her den afdæmpede og  knap så docerende tone, som også prægede forgængeren 'Mennesker bliver spist'. Hvilket bestemt ikke gør noget.

Erik Clausen glæder sig over alderen og forårets komme fra en vesterbrosk bænk. Foto: Tariq Mikkel Khan Kendte Clausen fylder 75: Trump kan blive skidegod

Clausen spiller (selvfølgelig) selv den succesfulde og stenrige billedkunstner Thorvald med mottoet 'heller ægte storhedsvanvid end falsk beskedenhed'. En anden storskrydende talemåde lyder 'Jeg leger ikke længere med Lego men med ego'.

Altså en af den slags typer, som det er ret nemt at parodiere og udlevere. Men modsat Søren Mallings ellers meget velspillede kunstnerportræt i Charlotte Seilings 'Mesteren', som havde premiere tidligere på året, er Thorvald ikke udelukkende et dumt, opblæst svin. Om ikke andet mildner døden ham en del. Bedre sent end aldrig, som man siger.

Se også: Bodil Jørgensen: Mangel på sikkerhed slog mig til plukfisk

Filmens præmis er, at når vi dør, kommer der en engel (her i skikkelse af Bodil Jørgensen), som fører os usynligt rundt til vores nærmeste i dagene op til begravelsen, hvorefter lyset så endeligt bliver slukket.

Det sker også for Thorvald, da han i en alder af 80 år falder om af et hjerteanfald, og ikke overraskende viser det sig, at hans selvopfattelse ikke helt svarer til den hans omgivelser har af ham.

Nicolas Bro og Ulrich Thomsen kan ikke stille meget op med deres underfrankerede roller i 'Dræberne fra Nibe'. Foto: Henrik Petit. Filmanmeldelser - 11. jan. 2017 - kl. 21:53 Ny 'komedie' fra Bornedal: Pinagtig at overvære

Det gælder ikke mindst sønnen Vincent (Nicolas Bro), der bruger sit konfliktfyldte forhold til faren som evig undskyldning for sin egen fiasko, den smukke, unge kone Alice (Marijana Jankovic), hvis kærlighed til Thorvald har fået hende til at sætte sit eget liv på standby, samt den gennembitre ekskone Bente (Britt Bendixen).

Antydningens kunst har som bekendt aldrig været Clausens adelsmærke, og historiens morale(r) er nok heller ikke svære at gætte sig frem til - slet ikke, hvis man kender lidt til manden i forvejen, men 'Aldrig mere i morgen' er alligevel en fornøjelse fra ende til anden.

Søren Malling spiller kunstneren Simon, der har alt undtagen menneskeligt overskud. Foto: SF Film Filmanmeldelser - 1. mar. 2017 - kl. 17:45 Søren Malling er et dumt svin

Den indeholder en veldoseret blanding af det alvorlige og det morsomme, det sure og det søde tilsat glimrende skuespil hele vejen rundt samt ikke mindst et manuskript, der er solidarisk med langt de fleste af sine personer (og til gengæld hudfletter de få, der har fortjent det).

Vi skal som bekendt alle dø engang, og Clausens seneste film er bestemt ikke den værste måde, man kan forberede sig til det faktum på. Og på paradoksal vis en ganske opløftende oplevelse.

Medv.: Erik Clausen, Bodil Jørgensen, Nicolas Bro, Marijana Jankovich m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen