Fem stjerner til fortryllende Oscar-favorit

Musicalen 'La La Land' lever uden problemer op til hypen

Se traileren her:

'La La Land'. Instr.: Damien Chazelle. 128 min. Premiere 23.2 i 89 biografer landet over.

5
3.9
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Få film kommer med mere hype i bagagen end Damien Chazelles musical 'La La Land'. Filmen har allerede modtaget et hav af priser - heriblandt 7 Golden Globes samt fem Bafta statuetter - og er nomineret til ikke mindre end 14 Oscars på søndag.

Men en ting er, at filmbranchen elsker film, der handler om den selv, publikum er skam også vilde med 'La La Land', der i USA allerede har solgt billetter for 135 millioner dollar og brugerne på verdens største filmsite imdb.com har givet den en rating på 8.5 (ud af 10), hvilket sikrer den en plads som nummer 57 blandt alle verdens film - nogensinde.

Se også: Bafta: Her er årets film

Med så mange roser, er der jo altid en vis risiko for, at man bliver skuffet. Og åbningsscenen - hvor en masse mennesker (meget symbolsk) sidder fast i en bilkø for derefter at bryde ud i sang og dans - giver da også bange anelser.

Men herefter bliver man ret hurtigt forført og fortryllet af Chazelles gennemført uironiske hyldest den klassiske musical, der både holder på genrekonventionerne og leger venligt med dem. Og det hører med til historien, at jeg normalt ikke er verdens største musical-fan, men Chazelles kærlighed til formen og beherskelse af filmmediet er altså decideret smittende.

Ryan Gosling og Russell Crowe formår desværre ikke at overdøve klichéerne i 'The Nice Guys'. (Foto: UIP) Filmanmeldelser - 10. jun. 2016 - kl. 08:59 Dødbringende kedelig mandehørm

Vi møder jazz-puritaneren Sebastian (Ryan Gosling), der drømmer om at åbne sin egen klub, men ernærer sig som selvforagtende hyggepianist, samt servitricen Mia (Emma Stone), der (selvfølgelig) gerne vil være skuespiller og konstant går til casting - forgæves.

De bliver, som det sig hører og bør i en musical, ført sammen af skæbnen og en romance opstår. De opildner begge hinandens håb, men hvordan det siden går, skal ikke røbes her. Men vi kan da godt sige så meget, som at det ikke ender helt, som det plejer.

Handlingen er på mange måder til at overskue, men udførelsen er så perfektionistisk (i  den bedste betydning af ordet), at den snildt overskygger den spinkle historie. Gosling og Stone spiller begge fremragende, synger glimrende, og selv om de muligvis ikke er klasse A dansere, bliver der så rigeligt kompenseret for det på klippebordet, hvor Chazelle og klipperen Tom Cross udfører en veritabel ballet. Nu hvor vi er i gang, må den svenskfødte fotograf Linus Sandgrens smukke arbejde også fremhæves.

Se også: Ryan Gosling amok: Smadrer filmplakat

Justin Hurwitz' sange behøver man måske ikke ligefrem anskaffe sig på lp, men de fungerer effektivt indenfor rammerne.

'La La Land' vil med andre ord ikke få en til at ligge søvnløs om natten, men som en uforbeholden hommage til fatamorganaet Hollywood generelt samt musicalgenren i særdeleshed er den fuldstændig uimodståelig. Og et skænderi, der bør gå over i filmhistorien, sørger for, at det hele ikke er lutter flødeskumskage.

Medv.: Emma Stone, Ryan Gosling, John Legend, J.K. Simmons m. fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen