Finsk alliance med Hitler endte i blodbad

Imponerende slagscener fra den finsk-russiske krig er ikke helt nok til at holde interessen fanget i 'Den ukendte soldat'

Se traileren her:

'Den ukendte soldat'. Instr.: Aku Louhimies. 133 min. premiere 19. april landet over.

Adolf Hitler. Foto: AP Tilbageblik Det mørkeste kapitel: Derfor gik det helt galt 9. april

Den Anden Verdenskrig er tilsyneladende et uudtømmeligt emne for filmskabere verden over. Og åbenbart også for publikum. For 'den ukendte soldat' er i hjemlandet Finland blevet set af over en million mennesker, og da der bor 5,5 millioner i alt er det jo et ret imponerende tal - kun overgået af Star Wars og James Bond.

Og nu får vi altså også fornøjelsen herhjemme, hvor finske film ellers ikke er hverdagskost. Det er da også en amputeret version vi får at se i de internationale biografer, hvor den oprindelige spilletid på tre timer er kortet ned til to timer og 13 minutter.

Thomas Gullestad spiller modstandskæmperen Jan Baalsrud, der gennem flere måneder kæmper sig grennem der norske fjeldterræn på flugt fra tyskerne. Foto: Nordisk Film Filmanmeldelser - 21. mar. 2018 - kl. 19:21 Vild flugt fra nazisterne

Filmen bygger på en populær roman af Väinö Linna fra 1954, og udspiller sig i årene 1940-1944 under den såkaldte Fortsættelseskrig (i kølvandet på Vinterkrigen), hvor finnerne allierede sig med Tyskland - ikke så meget af sympati for nazisternes tankegang, men fordi man havde en fælles fjende i Rusland.

Vi følger en deling, der skal prøve at erobre noget af det tabte finske territorium tilbage fra russerne. Og krigsscenerne er skam imponerende lavet og ganske virkelighedstro i al deres gru. Der er bestemt ikke sparet på noget her, men alligevel er det også sært uengagerende. Simpelthen fordi vi aldrig rigtig kommer ind under huden på nogen af de enkelte soldater - måske bortset fra rebellen Rokka, der i virkelighedens verden nok ikke havde fået lov til at gå så langt i sin foragt for befalingsmænd.

Gary Oldman både ligner og lyder som Winston Churchill. Foto: UIP Filmanmeldelser - 24. jan. 2018 - kl. 18:55 Giv nu den mand en Oscar!

Det kan muligvis forklares med de manglende 47 minutters spilletid - altså at man har klippet stort set alt andet end actionscenerne ud - hvilket blandt andet resulterer i et ret malplaceret møde med nogle russiske kvinder og et bryllup ud af det blå. Uanset hvad resulterer den rudimentære personkarakteristik i, at de mange skudvekslinger i nåleskovene ret hurtigt bliver enerverende.

Det virker også ret uklart, hvad det egentlig er for en historie, man gerne vil fortælle her - ud over at finnerne var ret tapre. For 'Den ukendte soldat' er også fraset nødtørftige billedtekster blottet for politisk eller historisk kontekst. Men den er måske også røget ud i klipperummet?

Det er med andre ord ret svært at se, hvad et internationalt publikum skal med denne film. Med mindre man bare går ind for at nyde de flotte krigsscenarier. Og det ville ærlig talt være lidt bizart, ikke?

Medv.: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi m.fl. 

2 kommentarer
Vis kommentarer