Heftigt dansk actionbrag

'Underverden' er noget så sjældent som en vellykket actionfilm med stof til eftertanke

Se traileren her:

'Underverden'. Instr.: Fenar Ahmad. 112 min. Premiere 19. januar over hele landet.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

39-årige Dar Salim havde sin første hovedrolle i Omar Shargawis fremragende 'Gå med fred, Jamil' fra 2008, men der skulle alligevel gå næsten ti år inden han fik en til af slagsen, denne gang i Fenar Ahmads knytnæve af en film 'Underverden'', og begge film deler tilmed både tema - blodhævn - og miljøer.

Hjertekirurgen Zaid (Salim) er en yderst velintegreret mønsterbryder, som nyder tilværelsen på første klasse med sin højgravide kone Stine (Stine Fischer Christensen) i luksuslejligheden på øverste etage i Siloen på Islands Brygge, og der er tilsyneladende meget langt hjem til ghettoen i Albertslund, hvor mor og far henslæber tilværelsen på sofaen med arabiske tv-stationer kørende i døgndrift.

Se også: Endnu en 'Borgen'-stjerne i 'Game of Thrones'

Men under et middagsselskab opsøges Zaid pludselig af sin kriminelle lillebror Yasin (Anis Alabaidi), der har fucket et bankrøveri op, og nu skylder en masse penge væk. Zaid afslår resolut at give ham et 'lån', og næste dag findes Yasin tævet til døde.

Zaid fornemmer hurtigt, at politiet - personificeret ved efterforskeren Claus (Roland Møller) - stort set har opgivet sagen på forhånd, og han beslutter sig for at tage tingene i egne hænder.

'Underverden' er som sådan en ganske traditionel selvtægtsfilm omend en yderst veludført af slagsen. Men den er heldigvis også mere end det.

ANNONCØRBETALT INDHOLD: Dicte-skuespiller kvæstet i racerløb

For det første formår den - ofte ved hjælp af ganske få scener - at skabe et persongalleri, man rent faktisk interesserer sig for, og får os tilmed til at æde Zaids ganske bratte transformation fra speciallæge i designlampens skær til motorcykelfræsende maskeret hævner, der synker længere og længere ned i det tilsyneladende bundløse, kriminelle indvandrermiljø, som han - og sikkert de fleste andre - troede at han for evigt havde lagt bag sig.

Men igen må man sande, at fortrængning og fornægtelse sjældent er vejen frem.

Og derfor bliver 'Underverden' en både elegant eksekveret og hårdtslående genrefilm (dem ser vi ikke mange af herhjemme), der oven i købet leverer stof til eftertanke. Hvis man skal være pernittengryn, kan man måske indvende, at der går lidt for meget bulder, brag og blodbad i den mod slutningen på bekostning af de kvaliteter, der hæver den langt over metervaren, men adrenalinsuset kan man ikke klage over.

'Igbal & den hemmelige opskrift' bygger på en børnebog af Manu Sareen, der forhåbentlig er bedre end filmen. (Foto: Per Arnesen) Filmanmeldelser - 17. dec. 2015 - kl. 09:42 Anmeldelse: Far til fire på Nørrebro

Instruktøren Fenar Ahmad, der kom til Danmark som iransk flygtning i 1986 og debuterede med hiphop-filmen 'Ækte vare' i 2014, tegner til at blive en markant stemme i det danske filmmiljø de kommende årtier, men der er ingen, som træder ved siden af her.

Skuespillet holder på alle pladser, men også rent teknisk er filmen en æstetisk  nydelse fra ende til anden. Fra Kasper Tuxens blændende, farvemættede billeder til den medrivende lydside, der gør effektiv brug af Jens Ole MCCoys medrivende score, og man kan kun unde den at blive en stor succes i biograferne, da det helt store udtræk  i den grad klæder den.  

Medv.: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi, Dulfi Al-Jabouri m.fl.                   

 

50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere