Mordet på John F. Kennedy fra en ny vinkel

'Jackie' fortæller om mordet på præsidenten som ikonet Jacqueline Kennedys oplevede det

'Jackie' er nærmest en soloforestilling for Natalie Portman. Foto: Scanbox
'Jackie' er nærmest en soloforestilling for Natalie Portman. Foto: Scanbox

'Jackie'. Instr.: Pablo Larrain. 91 min. Premiere 12. januar i 44 biografer landet over.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Der er efterhånden fortalt mange mere eller mindre sandsynlige historier om mordet på præsident John F. Kennedy 22. november 1963 i Dallas, men det er ikke desto mindre lykkedes chileneren Pablo Larrain at finde en ny - og interessant - vinkel i sin første engelsksprogede spillefilm. Her får vi nemlig tragedien fortalt fra førstedamen, den dengang 34-årige Jacqqueline Kennedys (senere Onassis), synsvinkel.

Fra det øjeblik at hun sidder på bagsædet med ægtemandens sønderskudte hoved i skødet til hun tre dage senere står i spidsen for den mest pompøse og storstilede præsidentbegravelse siden Abraham Lincoln (hvilket i høj grad var Jackies beslutning).

Se også: Oscar-vinder: Mit skuespil er tåkrummende

'Jackie' er med andre ord formet som et enkelt punktnedslag i stedet for den overflyvning, der forsøger at få det meste med, som plejer at være portrætfilmens metode. Det er et godt valg.

Larrain - og manuskriptforfatteren Noah Oppenheim, der til dagligt er tv-producent på det populære 'Today Show'' - plæderer i høj grad for, at det er Jackies ageren i dagene lige efter mordet, der har været med til at sikre JFK et legendarisk eftermæle, som egentlig er betydeligt større end de resultater han faktisk opnåede i sin korte tid i embedet.

Mila Kunis og Natalie Portman i en hed scene i filmen, 'Black Swan' (Foto: Planet Photos) Kendte Fik du det hele med? 10 frække sexscener, du måske missede 

JFK har naturligt nok en perifer rolle her (spillet af den yderst vellignende dansker Caspar Phillipson) og filmen er bygget op som en interview med en ikke navngivet journalist (Billy Crudup) og den konstant kæderygende enke, som betinger sig, at det er hende, der sætter dagsordenen.

 

Hun var (lige som JFK) stærkt bevidst om mediernes magt og gennemslagskraft, og forstod med sin ikoniske fremtoning at udnytte den til sin og mandens fordel. Der er ingen konspirationsteorier eller lignende her, men blot et portræt af en kvinde - der nok er priviligeret, men også prøvet (ud over sin mand havde hun mistet to børn) - som sætter alt, bl.a. en blodplettet lyserød Chanel-dragt og myten om Camelot, ind på at sikre sin mand (og dermed sig selv) en plads i historien. Missionen må siges at være vellykket.

Se også: Dansker spiller John F. Kennedy i en ny storfilm

'Jackie' er i høj grad Natalie Portmans film og hendes præstation styrer direkte mod endnu en Oscar-nomination. Hun har jo allerede vundet en for 'Black Swan' i 2011. Hvilket både er filmens styrke og svaghed, da hendes rolle simpelthen er så dominerende, at den truer med at gøre 'Jackie' til en soloforestilling, hvilket der selvfølgelig kan være en pointe i, men en lidt bredere palet havde nu ikke gjort noget.  

1 kommentar
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere