Napper en tudekiks: Lady Gaga i kvalmende tudeorgie

'A Star Is Born' har sine momenter, men er også så flæbende sentimental, at det tangerer det vulgære

Se traileren her:

'A Star Is Born'. Instr.: Bradley Cooper. 136 min. Premiere 6. december i biografer over hele landet.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet
Se også: Stenrig: Popdiva skovler millioner ind

Det er nu fjerde gang, at 'A Star Is Born' bliver filmatiseret. Første gang var i 1937 med Fredric March og Janet Gaynor i de bærende roller, dernæst i 1954 med James Mason og Judy Garland, så i 1976 med Kris Kristofferson og Barbara Streisand og nu her i det 21. århundrede med Bradley Cooper og Lady Gaga.

Vi kan starte med at konstatere, at den i hvert fald lever op til sin titel. Faktisk dobbelt op. For i hjemlandet USA, hvor filmen er blevet modtaget med stor begejstring, er den blevet betragtet som et gennembrud for både Bradley Cooper som instruktør (det er hans debut på den side af kameraet) og for Lady Gaga som skuespiller (det er hendes første store rolle).

INTL. MusikNYT - 3. feb. 2018 - kl. 08:57 Lady Gaga har 'kraftige smerter': Aflyser koncert i København

Cooper har endvidere været med til at forfatte manuskriptet, producere og er krediteret som medkomponist på nogle af sangene (som han også selv synger), der endvidere er skrevet af bl.a. Lady Gaga, Jason Isbell, Mark Ronson og Lukas Nelson (ja, han er søn af Willie).

Den side af sagen fejler med andre ord ikke noget, og musikken er langt bedre, end den var i den 1976-version, som er den af forgængerne, Coopes film læner sig tættest op ad.

'A Star Is Born' er ikke en musical, men en historie med indlagte sange, og de forekommer helt naturligt i filmens forløb. Det er fortællingen om den aldrende countryrocker Jackson Maine (Cooper), der stadig kan tiltrække et publikum, men mestendels holder den kørende på steroider, sprut og piller.

Han kæmper endvidere med tiltagende døvhed, tinnitus og barndomstraumer, for at det ikke skal være løgn. På en bøsseklub, hvor han er gået ind for at slukke den evige tørst, opdager han tilfældigt den unge, talentfulde Ally (Gaga), som dog kæmper med mindreværd.    

Se også: Hollywood-stjerne og supermodel er blevet forældre

Han får snart overbevist hende om, at hun kan selv, og de to forelsker sig naturligvis og bliver lynhurtigt gift. Mens hendes karriere stiger mod tinderne, eskalerer hans misbrug, og det står ret hurtig klart, at dette er en fortælling, der umuligt kan ende lykkeligt.

Der bliver med andre ord ikke sparet på klicheerne her, ej heller de melodramatiske islæt. Kleenex-knappen er skruet op på 11 stort set hele tiden, og den slags har som regel den modsatte effekt på mig. Jeg føler mig simpelthen talt ned til. Det gælder også her, og jeg forstår simpelthen ikke den megen hype, der har været omkring 'A Star Is Born'.

Se også: Lars Ulrich om Lady Gaga: Det tog 12 sekunder

Bevares, der er en del at glæde sig over undervejs. Musikken fungerer som nævnt glimrende, og der spilles overbevisende stort set hele vejen rundt (ikke mindst Sam Elliott som Jacksons storebror og manager er et kup), og der er mange fine enkeltscener undervejs - ikke mindst en Grammy-uddeling fra helvede er uforglemmelig - men det hele er simpelthen så firkantet, forudsigeligt og ikke mindst så flæbende sentimentalt skruet sammen, at det får selv en Disney-film til at virke kynisk.

Det er endvidere også ret problematisk, at selv om Cooper og Lady Gaga begge gør det strålende (ikke mindst i de musikalske sekvenser), så tror man aldrig for alvor på kemien imellem dem. Hvilket skurer ret meget i noget, der grundlæggende er en melodramatisk tragedie. Til gengæld er det en fornøjelse at se Lady Gaga i noget nær naturlig tilstand. Det hører trods alt til sjældenhederne.

'A Star Is Born' virker nærmest designet til at deltage i det Oscar-kapløb, den allerede spås gode chancer i. Det kan man jo alt efter temperament tage som en advarsel eller en anbefaling.  Jeg tager bare en tudekiks i stedet.

Medv.: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliottt, Dave Chappelle m.fl.

34 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!