Ny dansk filmsensation

'Mens vi lever' er et smukt bevis på, at man sagtens kan lave bredt appellerende film for småpenge

Se traileren her:

'Mens vi lever'. Instr.: Mehdi Avaz.  98 min. Premiere 26. oktober i 87 biografer landet over.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Premiereaktuelle 'Mens vi lever' er på alle måder et særsyn i det danske filmlandskab. Og et yderst positivt af slagsen. Den introducerer tre nye spillere på banen, nemlig brødrene Avaz, der har iransk baggrund, men er opvokset i det Nordsjælland, hvor filmen også udspiller sig.

De har fordelt rollerne således, at storebroder Mehdi instruerer, mens yngstemanden Milad har skrevet manuskript og Misam står i spidsen for brødrenes nye produktionsselskab Rocket Road Pictures. Den trio kommer vi helt sikkert til at høre mere til.

Se også: Skandale? Julies bryster er for frække til København

Da Medhi (som har en baggrund inden for musikvideoer og reklamefilm) og Milad (der er autodidakt som manuskriptforfatter) i sin tid forsøgte at sælge filmen til det Danske Filminstitut, fik de afslag med den begrundelse, at det var urealistisk at lave en spillefilm med de budgetterede to millioner kroner, hvilket i den sammenhæng er et exceptionelt lille beløb.

Det lykkedes dog dem selv at finde nogle investorer og overtale velkendte navne som Nicolas Bro, Charlotte Munck, Paw Henriksen og Henrik Pris til at medvirke samt få selveste Bent Fabricius-Bjerre til at komponere titelmelodien. Sikkert for en løn, der ligger noget under deres vanlige niveau. Og distributionsselskabet tror heldigvis også så meget på filmens succes foran billetlugerne, at den får premiere i rigtig mange biografer over det ganske land.

Filmanmeldelser - 30. aug. 2017 - kl. 07:00 Erik Clausen er en elskelig narrøv

Ud over at det er lykkedes dem at lave en vellykket film for småpenge (som vel at mærke ikke ser billig ud), er 'Mens vi lever' også noget så sjældent, som en dansk film, der ikke er bange for at have følelserne uden på tøjet. Og måske netop derfor har potentiale til at nå et langt større publikum end det normalt er tilfældet for lavbudgetproduktioner, som oftest falder indenfor kategorien 'kunstfilm'.

'Mens vi lever' kredser omkring en katastrofe (den havde da også arbejdstitlen 'Ulykken'), der først røbes langt inde i filmen, og derfor selvfølgelig heller ikke skal afsløres her. Den påvirker alle de medvirkende voldsomt - ikke mindst de fire unge, der er historiens omdrejningspunkt - og det reagerer de i sagens natur forskelligt på.

Den lidt 'bagvendte' fortællestruktur har sin egen indbyggede spænding, men har så også den ulempe, at man i begyndelsen af filmen bruger en del mentalt krudt på at finde den indbyrdes sammenhæng mellem karaktererne, men det falder alt sammen på plads undervejs, skulle jeg hilse at sige.

Nicolas Bro og Ulrich Thomsen kan ikke stille meget op med deres underfrankerede roller i 'Dræberne fra Nibe'. Foto: Henrik Petit. Filmanmeldelser - 11. jan. 2017 - kl. 21:53 Ny 'komedie' fra Bornedal: Pinagtig at overvære

Historiens melodramatiske elementer underspilles heller ikke just, men kan man leve med det - selv finder jeg det ganske befriende og man tror faktisk på de store følelser - er der egentlig ikke så meget at betænke sig på. De forholdsvis unge (men allerede ganske rutinerede) hovedskuespillere gør det alle godt, men jeg vil alligevel fremhæve Sebastian Jessens præstation i en hundesvær rolle, som den på alle måder samspilsramte fisker Kristian.

Det er selvfølgelig ikke alle typer film, der kan laves på et så minimalt budget, men 'Mens vi lever' et et klokkeklart vidnesbyrd om, at har man en god historie og tør tro på, at den kan bære sig selv, kan man komme rigtig langt for ganske få penge. Jeg glæder mig allerede til den næste film fra brødrene Avaz.

Medv.: Nicolas Bro, Charlotte Munck, Sebastian Jessen, Julie Christiansen m.fl.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen