Ny film afslører politiets brutale likvidering af tre uskyldige sorte

Kathryn Bigelows 'Detroit' er på alle niveauer en rystende og intens oplevelse

Se traileren her:

'Detroit'. Instr.: Kathryn Bigelow. 142 min. Premiere 24. august.

5
4.2
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Den 65-årige Kathryn Bigelow - som i 2009 blev den første og hidtil eneste kvinde, der har modtaget en Oscar som bedste instruktør - er bestemt ikke bleg for at beskæftige sig med kontroversielle emner, selv om hun arbejder i hjertet af Hollywood. I sine to forrige film, 'The Hurt Locker' og 'Zero Dark Thirty' beskæftigede hun sig med henholdsvis Irak-krigen og likvideringen af Osama bin Laden.

Denne gang er det politivold og raceuroligher, der er emnerne, hvilket jo bestemt ikke er blevet mere uaktuelt end i sommeren 1967, hvor 'Detroit' udspiller sig. Og på trods af tiden, er der bestemt ikke meget 'summer of love' at spore her.

Ifølge 'Zero Dark Thirty' skyldes opsporingen af bin Laden især en enkeltkvindes stædige indsats. Hun spilles af Jessica Chastain. (Foto: UIP) Film-anmeldelser - 7. feb. 2013 - kl. 11:41 Ny film: Jagten på Osama bin Laden

Efter en kort og relevant indledning, der sætter de dramatiske begivenheder i kontekst, havner vi lige midt i de voldsomme uroligheder og plyndringer i Detroits slum, som fulgte i kølvandet på en brutal razzia på en smugkro - men i bund og grund antændt af langt tids frustration over tingenes ulige tilstand. Som til sidst resulterer i, at Nationalgarden sættes ind. 

Bigelow og fotografen Barry Ackroyd formår med deres intense, dramadokumentariske stil at placere os midt i begivenhedernes centrum, ikke mindst da vi zoomer ind på Algiers Hotel, hvor en række sorte borgere (samt to naive hvide piger fra Ohio på eventyr) har søgt tilflugt og fester igennem.

Se også: Kontroversiel Bin Laden-film høster hæder og priser

Der rapporteres (fejlagtigt) om en snigskytte på taget, og en lille flok betjente anført af den racistiske og afstumpede Krauss (en fremragende Will Poulter), iværksætter en en intimiderende og brutal afhøring af gæsterne, som ser stort på alle procedurer og rettigheder. Da dagen gryer, er tre unge mennesker blevet skudt på klods hold og endnu flere gennemtævet.

Scenerne herfra er nogle af de mest uforglemmelige og ubehagelige (på den gode måde) jeg længe har set i en biograf, og understreger, at Bigelow er en instruktør af de helt store, hvis nogen skulle være i tvivl.

Se også: Forfatter kritiserer Oscar-vindende filminstruktør

Det er vel næsten overflødigt at sige, at alle de involverede (hvide) betjente efterfølgende blev frikendt af en kridhvid jury, selv om der var ubevæbnede lig på bordet - og en af betjentene faktisk havde 'tilstået'.

Præcis hvad der er foregået, ved vi selvfølgelig ikke, men manuskriptforfatteren Mark Boal har lavet en omfattende research og talt med alle de overlevende som han kunne finde.

Barack Obama beskyldes for at have givet fortrolige oplysninger til holdet bag ny film om Osama bin Laden. (Foto: AP) Politik - 7. jan. 2012 - kl. 13:22 Osama-film mistænkes for at bygge på læk

Men uanset sandhedsværdien (som jeg nu ikke ser nogen grund til at stille de store spørgsmålstegn ved), så fungerer 'Detroit' blændede som film - og det er trods alt det vigtigste her. Hvis man er krakilsk, kunne man indvende, at der godt kunne være skåret lidt i den lange (142 minutter) spilletid - eksempelvis virker sidehistorien om soulorkestret The Dramatics en kende overflødig.

Men det er trods alt petitesser i forhold til en Hollywood-produktion, der vil andet og mere end levere tomme kalorier og uforpligtende underholdning. Hermed anbefalet på det varmeste.

Medv.: John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Kaitlyn Dever m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen