Ny 'komedie' fra Bornedal: Pinagtig at overvære

'Dræberne fra Nibe' vil vist gerne være fræk og politisk ukorrekt, men er blot plat og kedelig

Synes du, filmen ser 'pinagtig' ud? Se traileren her.

'Dræberne fra Nibe'. Instr.: Ole Bornedal. 90 min. Premiere landet over 12. januar.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det er næppe den store hemmelighed, at jeg modsat instruktøren selv ikke anså tv-serien '1864' for at være et mesterværk. Snarere tværtimod. Og så ville det jo være rart, hvis man modsætningsvis kunne melde, at Ole Bornedal var tilbage i fin form med komedien 'Dræberne fra Nibe', som han også selv har skrevet manuskript til. Men det er desværre ikke tilfældet.

Nicolas Bro og Ulrich Thomsen spiller de to kuede jyske håndværkervenner Ib og Edward, hvis koner Gritt og Ingrid (Mia Lyhne og Lene Maria Christensen) pimper hvidvin og drømmer om den lokale salsa-lærer (der selvfølgelig er homo), når de da ikke har travlt med at ydmyge deres mænd på den lokale kro.

Se også: Rødt kort til danske film

Nå, men man kan jo altid blive skilt, når man alligevel  lever et 'tomt og fisseløst liv' konkluderer Ib og Edward, indtil advokaten (en vanligt kolerisk Ole Thestrup) oplyser dem om, at konerne i så fald har krav på halvdelen af formuerne - også den anseelige sorte del af dem. Hvad gør man så?

Man hyrer selvfølgelig i en ordentlig brandert en russisk lejemorder på nettet (åbenbart intet problem, selv om man dårligt kan ramme tastaturet). Og den slags er ikke sådan at afbestille igen...

Konerne opdager selvfølgelig den tåbelige plan, da den kronisk vodkastive lejemorder overnatter i det ene pars kælder (!), og deres modtræk er så i sagens natur at hyre deres egen engelske lejemorder i form af Miss Marple fra helvede - og det kan jo næsten kun ende galt.

Film - 17. nov. 2016 - kl. 10:05 Ib og Edward har sex på hjernen

Det er den på en gang spinkle og fortænkte præmis i 'Dræberne fra Nibe', der vist gerne vil være en grovkornet, begsort sag i traditionen fra 'I Kina spiser de hunde' til 'Mænd og høns', som sætter en ære i at være umoralsk og politisk ukorrekt. Den har bare det alvorlige problem, at den ikke er morsom. Overhovedet.

Der er stort set ikke en scene her, der ikke er en lang fordomsfuld og uopfindsom kliché så selv det ellers normalt dygtige firkløver i hovedrollerne kan ikke stille meget op med deres underfrankerende karakterer tynget af påtaget nordjysk accent.

Se også: Nu indrømmer instruktør af kritiseret DR-serie: Jeg skulle have sagt stop

Bevares, Dan Lausten og Linda Wassbergs billeder er skam flotte og Love Shops evergreen 'Love Goes On Forever' spiller en fremtrædende ironisk rolle på lydsporet, men historien er simpelthen for uinspireret og sjusket fortalt til at fremmane så meget som antydningen af et smil.

Meget kan man sige om '1864', men kan i hvert fald ikke beskylde den for at mangle ambitioner. Om de blev indfriet eller ej, er så en anden sag. Men den eneste ambition, der er på spil her, syntes at være et billigt grin og et hurtigt billetsalg. Det er decideret pinagtigt at overvære.

Medv.: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne, Lene Maria Christensen m.fl.

94 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere