Sensation: En vellykket dansk familiefilm

'Jeg er William' er et godt bud på en biograftur for hele familien i juleferien

Se traileren her:

'Jeg er William'. Instr.: Jonas Elmer. 86 min. premiere 21. december i 86 biografer landet over.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Filmnyheder - 14. dec. 2017 - kl. 12:37 Se den her: Første trailer til filmen om John Mogensen frigivet

Vellykkede danske børne/familiefilm er nogenlunde lige så sjældne som sne på en juleaften. Så der er grund til at glæde sig og kippe lidt med flaget, når det endelig sker. Og det gør det med Jonas Elmers aktuelle 'Jeg er William' baseret på Kim Fupz Aakesons populære bog fra 2013.

Bevares, der er måske ikke ligefrem tale om en ny 'Busters verden' eller 'Gummi-Tarzan', men mindre kan også gøre det.. 'Jeg er William' deler i mangt og meget tematik og tone med netop Søren Kragh-Jacobsens filmatisering af Ole Lund Kirkegaards 'Gummi-Tarzan' fra 1981, men historien om underhundens overraskende sejr bliver man nok aldrig træt at få fortalt.

Se også: Rasmus Bjerg har igen hovedet oppe i egen røv

I hvert fald ikke når det gøres så charmerende og ubesværet som det er tilfældet i 'Jeg er William'. Den debuterende Alexander Magnússon spiller med stor naturlighed enebarnet William, hvis far er død i en bilulykke og hvis mor er blevet indlagt på et psykiatrisk hospital (hun er 'koldbøtte', som det hedder i filmen). Så William havner hos morbror Nils (en klædelig underspillet Rasmus Bjerg) ude i provinsen.

Nils er invalidepensionist og supplerer indkomsten med salg af hælervarer ('import/eksport' som han selv kalder det). Han er bestemt ikke verdens største pædagog (eller kok) og lider heller ikke af udpræget politisk korrekthed, men man fornemmer, at der bag alle paraderne gemmer sig et godt hjerte.

Nils er også glad for kortspil, og pludselig kommer han til at skylde den lokale gangster Djernis (Niels-Martin Eriksen) et større beløb, og så har vi balladen. Hvad der så videre sker, må man tage en tur i biffen og se.

Men mon ikke det lykkes William med kløgt, snilde og frækhed - samt lid hjælp fra sin mor - at redde kastanjerne ud af ilden? Og samtidig blive lidt klogere på sig selv og sine styrker? Måske han ligefrem slipper for rollen som mobbeoffer og vinder den seje Violas (Amina Awan Abou Arrakha) hjerte.

Se også: Se den sjove video: Rasmus Bjerg vil være med i Gulddrengs boyband

Der er som sådan ikke meget nyt under solen i 'Jeg er William', men den gennemspiller sin opbyggelige fortælling med vid, charme og humor og bruger sine klicheer med stort overskud. Og med blot 86 minutters spilletid strækker den heller ikke historien længere end den kan bære. På alle måder værd at bruge et par timer af juleferien på for hele familien (de allermindste bør dog nok blive hjemme).

Medv.: Rasmus Bjerg, Alexander Magnussón, Stinne Henriksen, Amina Awan Abou Arrakha m.fl.

14 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen