Udefinerbar hygge: Lesbisk gyser

Joachim Triers 'Thelma' blander fornemt Ingmar Bergman med Brian De Palma og Stephen King

Se traileren her:

'Thelma'. Instr.: Joachim Trier. 116 min. Premiere 30. november

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se også: Dansk reality-stjerne afslører: Deltog i sexfester med de kendte

Den norske instruktør Joachim Trier har med film som 'Reprise' (2006) og 'Oslo, 31. august' (2011) gjort sig bemærket som en af Skandinaviens absolut mest interessante og personlige instruktører med en helt særlig melankolsk intimitet og en kærlighed for dannelseshistorier.

Det amerikanske eventyr 'Louder Than Bombs' holdt måske ikke helt niveau, men var bestemt en tur i biffen værd. Nu er Trier så tilbage i Norge, men bevæger sig ellers ud på gyngende grund, da han med 'Thelma' noget overraskende har kastet sig over gyser-genren.

Gabriel Byrne (th.) som enkemand i 'Louder than bombs'. (Foto: SF-Film) Filmanmeldelser - 3. dec. 2015 - kl. 10:28 Anmeldelse: Lavmælt mellemspil fra Trier

Der er skam tråde tilbage til Triers tidligere film, da vi igen befinder os i overgangen fra ungdommen til voksenlandet og 'Thelma' er gennemsyret af den særlige Trierske sensibilitet. Han kan virkelig noget med personbeskrivelser. Man kunne vel nærmest kalde 'Thelma' for en slags Ingmar Bergman møder Brian De Palma.

Allerede fra epilogen, hvor en far er på jagt med sin datter langt ude i de norske skove, men på et tidspunkt (uden at hun opdager det) retter riflen mod hendes hoved, aner vi, at der er noget helt galt her. Men hovedhandlingen udspiller sig i nutidens Oslo, hvor Thelma (Eilie Harboe) meget mod sine stærkt kristne forældres vilje har ladet sig indskrive på universitetet. 

Se også: Cannes-kapløb om Guldpalmen er det tætteste i flere år

Hun er en ensom og sky ung kvinde, der lider af nogle voldsomme, uforklarlige krampeanfald. Da fugle har det med at flyve ind mod ruderne under disse anfald, har vi nok på fornemmelsen, at det ikke blot drejer sig om epilepsi eller lignende. Thelma har i det hele taget noget med dyr.

Hun indleder samtidig en flirt med den medstuderende Anja (spillet af musikeren Kaya Wilkins), mens tingene på alle planer langsomt eskalerer. Og langsomt er kodeordet her. For nok befinder vi os i gyser-afdelingen, men Trier er ikke en af den slags instruktører, der benytter sig af at råbe bøh i tide og utide.

Bill Skarsgård er ganske uhyggelig som den børnespisende klovn Pennywise i Stephen Kings 'IT'. Foto: SF Film Filmanmeldelser - 7. sep. 2017 - kl. 07:06 Fedt: En vellykket Stephen King-filmatisering

'Thelma' er derimod præget af en snigende, udefinerbar uhygge og er man til splat og udpenslet gru er man nok gået galt i byen her. 'Thelma' lader meget af det der sker, være op til publikums egne, hvilket man alt efter sindelag jo kan finde irriterende eller interessant. Jeg var måske nok lidt irriteret umiddelbart efter jeg forlod biografen - hvad var det egentlig Trier gerne ville fortælle os her? - men må sande, at 'Thelma' er en af den slags film, der bliver siddende i både krop og bevidsthed, hvor den bliver ved med at vokse længe efter rulleteksterne. Og det er jo ofte de mest interessante oplevelser.

At billed- og lydside er nærmest ubegribelig smuk gør jo heller ikke noget. Ej heller blændende skuespil hele vejen rundt, hvor især Eili Harboe i titelrollen må fremhæves. Hende kommer vi til at se mere til.

Med andre ord: Har du mod på en lidt anderledes ekskursion i gyser-genren er 'Thelma' så afgjort en messe værd.

Medv.: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Elle Dorrit Petersen m.fl.

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen