Ålen om terror-film: Selvfølgelig træder vi folk over tæerne

Zentropa vil lave film om terrorangrebet i København, hvor to personer mistede livet

Peter Aalbæk ved, at det vil vække danskernes følelser, når han vælger at lave en film om terrorangrebet i København tilbage i februar. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Peter Aalbæk ved, at det vil vække danskernes følelser, når han vælger at lave en film om terrorangrebet i København tilbage i februar. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Peter 'Ålen' Aalbæk er normalt ikke bange for at tage fat i de emner, der gør allermest ondt, når han laver film.

Hans nyeste projekt, som indtil videre har navnet 'Lukkede øjne', kommer til at handle om gerningsmanden Omar El-Hussein og terrorangrebet den 14. og 15. februar tidligere i år.

Og Ålen er ikke i tvivl om, at det vil vække store følelser i danskerne, at han kaster sig over en film om netop det emne.

- Det kan ikke undgås at træde nogen over tæerne, men dermed ikke sagt hvorvidt filmen tager enten parti eller det modsatte for nogen af aktørerne. Men da det er så følelsesladet, kan det ikke undgås at vække voldsomme følelser. Men er det ikke også det, film skal? siger han til Ekstra Bladet.

Blomster og flag uden for Krudttønden i København. (Foto: AP) Filmnyheder - 21. aug. 2015 - kl. 11:25 Zentropa laver film om Omar El-Hussein

- Fortjener Omar El-Hussein, at der bliver lavet en film om ham, efter det han gjorde tilbage i februar?

- Der er lavet film om Adolf Hitler, som er set af en ret stor del af den danske befolkning. Det er enhver filmskabers ret at beskæftige sig med et emne, uanset hvor ubehageligt det så måtte være.

Se også: Terror i København: Sigtede skal blive i fængsel

- Har I talt med ofrenes familier om deres holdning til, at I laver sådan en film her?

Researchen laves af Manyar (Parwani, projektets instruktør, red.), så det må I spørge ham om.

Se også: Omar bruges som reklamesøjle af IS

- Hvad vil du sige til, hvis I bliver beskyldt for at kapitalisere på en katastrofe, der kostede to mennesker livet?

- Vi laver ikke andet end at kapitalisere på katastrofer. Vi beskæftiger os kun med død, undergang, utroskab og så videre. Det er jo filmens væsen at forsøge at kapitalisere på voldsomme følelser, så det kan man med rette beskylde det her projekt og alle andre film for. Det er mit arbejde at tjene penge på at fortælle historier. Og det samme kan man jo i virkeligheden beskylde Ekstra Bladet for. Det, som det må stå og falde med, er hvordan, vi så beskriver episoderne.

Ålens filmselskab, Zentropa, satser på at filmen får premiere i løbet af 2017.

Se også: Efter skudattentater: Flere politifolk melder sig syge

22 kommentarer
Vis kommentarer