Ålen utilfreds med DFI: 'Ud med de bange krampe-onanister'

Peter Aalbæk Jensen har fået afslag på sin ansøgning om at blive direktør for Det Danske Filminstitut

Peter Aalbæk Jensen er træt at Det Danske Filminstitut og ansøgte om at blive ny direktør. Den stilling fik han ikke, hvilket han nu klager over til kulturministeren. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Peter Aalbæk Jensen er træt at Det Danske Filminstitut og ansøgte om at blive ny direktør. Den stilling fik han ikke, hvilket han nu klager over til kulturministeren. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Peter Aalbæk Jensen er allerede boss for filmselskabet Zentropa, men tidligere på efteråret sendte han en ansøgning til jobbet som direktør for Det Danske Filminsitut.

Den post får han dog ikke, slår Filminstituttet nu fast.

'Jeg må desværre fortælle dig, at du ikke er gået videre i rekrutteringsprocessen. Efter DFIs bestyrelse har gennemgået og drøftet ansøgerfeltet, har bestyrelsen valgt at gå videre med andre ansøgere, der i endnu højere grad matcher de faglige og personlige kvalifikationer, bestyrelsen lægger vægt på i besættelsen af stillingen,' lyder det i en mail fra Filminstituttet til Ålen.

Se også: Peter Aalbæk søger nyt job

Men den afgørelse er filmmanden på ingen måder tilfreds med, og derfor har han nu valgt at klage over Filminstituttets bestyrelse til kulturminister Bertel Haarder.

'Jeg er overbevist om, at jeg er en af de bedst kvalificerede til stillingen i mange årtier. Har jo kendt mange af de forgående direktører,' lyder det blandt andet i klagen, hvor Zentropabossen også forklarer, at han mener, at årsagen til afslaget må være hans højlydte kritik af Filminstitutets ledelse gennem årene.

Se også: Aalbæk: Filminstituttet har ikke nosser til at afvise mig

Peter Aalbæk mente, at han kunne tilfører nyt blog til Det Danske Filminstitut. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Peter Aalbæk mente, at han kunne tilfører nyt blog til Det Danske Filminstitut. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Desuden er Peter Aalbæk Jensen på ingen måde tilfreds med at få et standardafslag tilsendt af en sekretær - ikke fordi det er en sekretær, der har sendt det, men fordi bestyrelsen ifølge ham gemmer den sande baggrund for afslaget bag den standardiserede skrivelse.

'Havde afslaget været begrundet og underskrevet af en seriøst arbejdende og tænkende bestyrelsesformand, som meddelte mig, at han hellere ville skære sig selv i mellemkødet med et rustent barberblad end at arbejde med mig, så ville jeg have respekt for ham. Men i stedet bliver det småtskårne og indebrændte Danmark, når det er værst. En sekretær, der sender en standard skrivelse!' skriver han og fortsætter:

'Kan vi for helvede ikke bede om noget storhed og personligt overskud fra Det danske Filminstitut. De burde være de  gladeste mennesker. Sidde på 500.000.000 kroner og uddele dem til en branche, som hele verden taler om med respekt og begejstring.'

Peter Aalbæk Jensen var producent på den første Klovn-film, 'Klovn - The Movie', men har fået en check for ikke at røre ved to'eren. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Danske kendte - 27. sep. 2015 - kl. 13:58 Ålen: Betalt for at holde mig væk fra Klovn

Afslutningsvis understreger filmproducenten, at han ikke har tænkt sig at trække følehornene til sig på grund af afslaget.

'Jeg vedbliver at være en sten i skoen og et stadigt irritationselement, indtil I giver os den luft og frihed, vi i dansk film fortjener. Og ud med de bange krampeonanister!'

Se også: Ålens nye projekt: Nu vil han sælge mad

Når Ålen ikke laver film eller fører krig mod Filminstituttet, passer han grise ved sit hjem på Sydsjælland. (Foto: Polfoto)
Når Ålen ikke laver film eller fører krig mod Filminstituttet, passer han grise ved sit hjem på Sydsjælland. (Foto: Polfoto)

Peter Aalbæk Jensen har tidligere over for Ekstra Bladet forsikret, at han mente ansøgningen til posten som DFI-direktør helt seriøst.

- Selvfølgelig er den det. Jeg mener, at Det Danske Filminstitut bliver drevet ligesom Sovjetunionen. Filminstituttet benytter sig også af en idealistisk tankegang uden at få de store resultater. Og det vil jeg ændre på, sagde han tilbage i september.

Det er kutyme, at direktør-jobbet slås op hvert fjerde år. Siden 2007 har Henrik Bo Nielsen dog siddet i direktørstolen.

- Jeg mener bare ikke, at Henrik Bo Nielsen skal sidde i det job. Der skal nyt blod til. Og hvis jeg ikke selv får jobbet, så håber jeg, at der er mange andre i filmbranchen, der via min jobansøgning bliver inspireret til at søge jobbet, har Peter Aalbæk Jensen tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Se også: Aalbæk efter svindel-sag: Mine penge er væk

Stridighederne mellem Peter Aalbæk Jensen og Det Danske Filminstitut toppede i efteråret 2013, hvor Filminstituttet iværksatte en revision af Zentropas regnskab i forbindelse med filmen 'Antichrist', da der blev sået tvivl om rigtigheden af filmens regnskab.

Efterfølgende mente Zentropa, at revisionen frikendte regnskabet for fejl og mangler, mens Filminstituttet fokuserede på, at der var 'en række kritisable forhold vedrørende Zentropas økonomiadministration'.

Henrik Bo Nielsen har tidligere over for Ekstra Bladet afvist at kommentere Peter Aalbæk Jensens jobansøgning.

Se også: Peter Aalbæk kræver DFI-direktør fyret

Henrik Bo Nielsen har været direktør for Det Danske Filminstitut siden 2007. (Foto: Polfoto)
Henrik Bo Nielsen har været direktør for Det Danske Filminstitut siden 2007. (Foto: Polfoto)

16 kommentarer
Vis kommentarer