Anmeldere: Film om dansk EM-sensation er en vinder

Ulrich Thomsens portrættering af landstræner Richard Møller Nielsen i 'Sommeren '92' får stor ros af anmeldere

I 'Filmmagasinet' kan du se flere, fulde scener fra 'Sommeren '92'

Der må være både Bodil og Robert-statuetter på vej til Ulrich Thomsen for rollen som Ricardo i 'Sommeren '92'. Foto: SF Film Filmanmeldelser - 26. aug. 2015 - kl. 07:15 Anmeldelse: 'Sommeren '92' er en fed fodboldfilm

flash - 23. aug. 2015 - kl. 09:06 Ricardos søn om EM-film: Han ville have elsket det

Filmen 'Sommeren '92' om det danske fodboldlandsholds EM-triumf for 23 år siden er et relevant gensyn med det største danske fodboldresultat nogensinde og tegner først og fremmest et stærkt portræt af Richard Møller Nielsen, der som træner stod i spidsen for holdet.

Sådan lyder dommen blandt dele af anmelderkorpset.

Størst er begejstringen hos Jyllands-Postens anmelder, der giver filmen fem stjerner.

- Kasper Barfoed (filmens instruktør, red.) har gjort det, der næsten ikke syntes muligt. Han har lavet en skarp, humoristisk og rørende film om dansk fodbolds største triumf, der giver mening at se selv så mange år efter, lyder det i anmeldelsen.

flash - 24. aug. 2015 - kl. 11:06 Mads Mikkelsen om EM-sejren: Jeg sov ikke i flere dage

Underspillet kraftpræstation
Ekstra Bladet anmelder filmen under overskriften 'Ramt lige i røven' med henvisning til John 'Faxe' Jensens kanonkugle af et mål i EM-finalen mod Tyskland.

Avisen har store roser til Ulrich Thomsen, der spiller Richard Møller Nielsen i filmen, og konstaterer, at man kunne lige så godt kunne have kaldt filmen for Ricardo.

- Ulrich Thomsen leverer (igen) en underspillet kraftpræstation som den stædige og stoiske landstræner, og 'Sommeren '92' er langt hen ad vejen hans film, skriver Ekstra Bladet og giver fire stjerner.

Det samme gør filmmagasinet Ekko, der kalder 'Sommeren '92 for 'både veloplagt underholdende og et agtværdigt bud på den første danske spillefilm om elitesport'.

Rå spillestil
Men filmen er dog i nogen grad et skønmaleri, lyder det:

- Vi hører intet om Ricardos mindre sympatiske sider, om John 'Faxe' Jensens rå spillestil eller om, at der sagtens kunne være dømt frispark til Tyskland lige inden begge Danmarks to finalemål.

Berlingske anmelder ikke filmen med stjerner, men avisens sportsredaktør fremhæver, at filmen er med til at anerkende Richard Møller Nielsens andel i EM-triumfen.

En lallende forsamling
Men 'portrætteringen af de danske spilleres ærgerrighed og professionalisme' står ikke mål med virkeligheden.

- 'Sommeren '92' viser således en lidt lallende forsamling, der i omklædningsrummet lytter til dansk radio efter et nederlag i en EM-turnering. Den viser en gruppe professionelle sportsfolk, der ikke ved, om de er inde eller ude af EM, og den viser en landstræner, der får alle sine informationer gennem fjernsynet, skriver redaktøren.

'Sommeren '92' har premiere torsdag.

På rollelisten er blandt andet Mikkel Boe Følsgaard, Henning Jensen og Cyron Melville.

25 kommentarer
Vis kommentarer