Anmeldere klapper af medrivende dansk atomdrama

'Idealisten' er et velfortalt drama om et komplekst stykke danmarkshistorie, mener filmkritikere

Filmanmelderne kalder 'Idealisten' for alt fra fremragende til informationstung. (Foto: Chr. Geisnæs)
Filmanmelderne kalder 'Idealisten' for alt fra fremragende til informationstung. (Foto: Chr. Geisnæs)

Poul Brink (Peter Plauborg) jagter sandheden og hemmeligholdte dokumenter i den politiske thriller 'Idealisten'. (Foto: Christian Geisnæs) Filmanmeldelser - 8. apr. 2015 - kl. 20:33 Anmeldelse: På sporet af en løgn

Historien om det amerikanske B-52-bombefly, der i 1968 styrtede ned ved Thulebasen i Grønland med fire brintbomber om bord, indeholder et helt naturligt drama.

Og filmen 'Idealisten', der har premiere torsdag, formår at udfolde dramaet på forbilledlig vis med øje for historiens kompleksitet, mener anmelderne på de store danske dagblade.

Udsat for radioaktivitet
'Idealisten' handler om den i dag afdøde DR-journalist Poul Brink, der 20 år efter flystyrtet opdager, at flere af dem, der ryddede op efter ulykken, lider af alvorlige sygdomme, fordi de er blevet udsat for radioaktivitet.

Informations anmelder kalder filmen 'fremragende'.

- Den holder et stensikkert, musikalsk bevidst og rytmisk potent tempo med knivskarpe gearskifter op i tempo undervejs, lyder det i anmeldelsen.

Jyllands-Postens anmelder roser instruktør Christina Rosendahl for sit arbejde og giver 'Idealisten' fem ud af seks stjerner.

- Instruktøren med sit hold af medskrivende manusforfattere vover at lade historien udvikle sig i sit eget rolige tempo og stoler på, at der er nok kød på benet til, at vi nok skal blive mætte til sidst, skriver avisen.

Flere anmeldere roser Peter Plauborg i rollen som journalisten Poul Brink.

- Han har et sjældent nærvær og en indædthed, der klæder rollen som journalisten, der dels, på den positive side, er på jagt efter sandheden, men også lader sig opsluge af jagten på den historie, der kan give ham et navn og en karriere, skriver Berlingske i sin anmeldelse og giver fem stjerner.

En kamel at sluge
Politikens anmelder giver fire hjerter og kalder filmen for 'vigtig og spændende danmarkshistorie', men er ikke vild med de scener, hvor skuespillere spiller kendte og nulevende mennesker.

- At se andre spille Uffe Ellemann-Jensen og Niels Helveg Petersen er noget af en kamel at sluge, lyder det.

Ekstra Bladet mener, at filmen undervejs bliver en anelse fakta- og informationstung. Alligevel 'taber fortællingen aldrig sit momentum'. Avisen giver fire stjerner.

- Måske vil 'Idealisten' være for tør og ordrig for de største popcornspisere, men har man mod på åndelige proteiner, er det en Michelin-menu, der både udfordrer i sin kompleksitet, overrasker i sit filmsprog og mætter i sin tyngde, skriver BT.

Avisens anmelder giver filmen fem stjerner.

4 kommentarer
Vis kommentarer