Arbejdede for CIA, DEA og Escobar: Nu bliver narkogangsters liv til film

Barry Seal blev anholdt for omfattende narkosmugling, og vidnede mod sine bagmænd, der fik ham dræbt. Nu bliver hans liv portrætteret i storfilm

Da den amerikanske pilot Barry Seal 20. februar 1986 blev dræbt på en parkeringsplads i Louisiana, var det kulminationen på flere år med en skydeskive på ryggen og en pris på sit hoved.

Seal havde nemlig i årevis spillet på flere heste, da han som pilot fløj kokain til USA for Pablo Escobar og Medellin-kartellet, alt imens han på vegne af den amerikanske regering forsøgte at afsløre en forbindelse mellem den venstreorienterede Sadinista-regering i Nicaragua og det colombianske narkokartel.

Aftalen var kommet i stand efter Seal blev anholdt for sit smugleri, og sloig en handel af for at undgå ti år bag tremmer.

Aftalen betød at Seal fløj våben fra USA til Nicaragua på den amerikanske regerings vegne, samtidig med at han smuglede kokain ind i USA for Medellin-kartellet.

Et farligt dobbeltspil, der endte med at blive afsløret i 1984, da Washington Time skrev om forbindelsen mellem Sandinista-regeringen og Medellin-kartellet,  og i den forbindelse og beskrev Barry Seals rolle i afsløringen.

Dræbt af colombianere
Det satte en brat stopper for Seals agent-arbejde og en dusør på hans hoved. Således udlovede kartellet 500.000 dollar for mordet på Seal.

I 1986 blev Barry Seal dræbt i sin hjemby, Baton Rouge, Louisiana.

På en parkeringsplads blev han skudt ned med fuldautomatiske maskinpistoler, og kort efter mordet blev tre colombianere anholdt, da de var i færd med at forlade byen. Konklusionen var derfor, at mordet på Seal var bestilt af Medellin-kartellet.

Barry Seals liv er nu blevet filmatiseret i Hollywood-storfilmen 'American Made'. Her indtager Tom Cruise rollen som den eventyrlystne pilot, der overskrider grænse efter grænse.

Filmens motto er  'en sjov løgn baseret på en sand historie', og efter Ekstra Bladets anmeldelse af filmen at bedømme, afviger den visse steder fra historiske fakta. Dem har vi til gengæld forsøgt at samle i indslaget over artiklen.

'American Made' har premiere i danske biografer torsdag 24. august.


Se traileren til filmen her.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen