Dansk skuespiller i dykker-ulykke

Den 57-årige skuespiller Henrik Birch var tæt på at blive slået bevidstløs, da han skulle dykke ned i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals

Henrik Birch ses her i en scene fra filmen 'Klumpfisken' lige før han skal dykke ned i det store akvarium.(Foto: SF Film)
Henrik Birch ses her i en scene fra filmen 'Klumpfisken' lige før han skal dykke ned i det store akvarium.(Foto: SF Film)

Det er ikke altid, at en fisker og vand er en god kombination. Det måtte den 57-årige skuespiller Henrik Birch sande, da han i rollen som fiskeren Kesse under optagelserne til den biografaktuelle film 'Klumpfisken' i en scene i filmen skulle dykke ned i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals sammen med sin medskuespiller Susanne Storm, der spiller en havbiolog, som han bliver varm på.

- Jeg dykkede i en tørdragt og følte allerede fra starten, at jeg var ved at blive kvalt. Susanne Storm kravlede først ud over kanten og ned i akvariet, der er Nordeuropas største. Men da jeg skulle følge efter, ramte min iltflaske kanten, og jeg tippede fuldstændig rundt og lå på bunden med hovedet nedad og benene opaf. Jeg kunne slet ikke vende mig. Og jeg tænkte, at den var helt gal, siger Henrik Birch, der ikke har noget dykkercertifikat. I filmen skulle han og Susanne Storm kun selv lave nogle meget simple dyk, mens de mere komplicerede dyk blev foretaget af dykker-statister med certifikat.

Henrik Birch tilføjer om den spøjse dykker-ulykke:

- Men der var hurtigt en mand, der hoppede ned i akvariet og fik vendt mig om. De troede, at jeg var blevet slået bevidstløs. Men jeg havde det egentlig meget godt, bortset fra, at jeg stod på hovedet, fortæller Henrik Birch til Ekstra Bladet med et stort grin.Henrik Birch kigger her på den berømte klumpfisk i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals i en scene i filmen.(Foto: SF Film)
Henrik Birch kigger her på den berømte klumpfisk i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals i en scene i filmen.(Foto: SF Film)
Se også: Fik sin første hovedrolle efter 34 år


Filmen 'Klumpfisken', der har premiere i de danske biografer i dag, sætter fokus på den 45-årige Kristian(Henrik Birch), der bliver kaldt Kesse og er tredje generations fisker bosat i Nordjylland ved vindblæste Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne for døren. Kesse tvinges derfor ud i mere lyssky metoder, som bl.a. fører til mødet med den kvindelige havbiolog Gerd fra København. Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig hovedkulds i hinanden, og Kesse står pludselig overfor det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt, eller starte på en frisk.

Et af filmens temaer er jo modsætningen mellem København og Jylland. Hvordan ser du selv på det tema?

- Jeg har jo mærket modsætningen fra begge sider. Først skulle min familie, der var indflyttere, accepteres i Nordjylland, og siden skulle jeg accepteres som jyde i København. Jeg har oplevet begge sider af problematikken. I Nordjylland oplevede jeg på et tidspunkt som ung teenager, at nogle unge mænd ville tæve mig og to venner, fordi vi camperede på en mark i et telt. De troede, at vi var fremmede, der kom udefra, siger Henrik Birch og tilføjer:

- I Nordjylland blev jeg i min barndom betragtet som tilflytteren. Og jeg jeg gjorde alt for at lære at tale den nordjyske dialekt og undgå at snakke såkaldt fint. Og da jeg kom på teaterskolen i København blev jeg betragtet som den søde lidt naive jyde, der var kommet ind med fire-toget.I rollen som fiskeren Kesse får Henrik Birch tilskud til at tage en københavnsk biolog med ombord på sin fiskerbåd. Her ses han i en scene fra filmen sammen med skuespillerne Susanne Storm og Lars Topp Thomsen i rollerne som biologen og hans medhjælper Lille Lars.(foto: SF Film)
I rollen som fiskeren Kesse får Henrik Birch tilskud til at tage en københavnsk biolog med ombord på sin fiskerbåd. Her ses han i en scene fra filmen sammen med skuespillerne Susanne Storm og Lars Topp Thomsen i rollerne som biologen og hans medhjælper Lille Lars.(foto: SF Film)
Se også: Anmeldelse: 'Klumpfisken' er en lille dansk film

Fiskeren Kesse siger ja til at have en biolog ombord på sin båd, en københavner(Susanne Storm), som han i starten er grov overfor, men hurtigt bliver varm på. Hvorfor tror du, at der opstår kærlighed mellem de to modsætninger?

- Det kommer helt bag på Kesse, at han bliver forelsket i københavneren Gerd. Det er jo næsten som en pælistinenser og en jøde, der indgår et forhold. Men hun går lidt til ham og får ham ud af sin skal på en kærlig måde. Og så lærte jeg også under optagelser, at man hurtigt kommer tæt på hinanden, når man arbejder på en fiskekutter, siger Henrik Birch.Henrik Birch springer efter 34 år som skuespiller ud i sin første hovedrolle i filmen 'Klumpfisken'. Og det gør han rigtig godt.(Foto: Jakob Jørgensen)
Henrik Birch springer efter 34 år som skuespiller ud i sin første hovedrolle i filmen 'Klumpfisken'. Og det gør han rigtig godt.(Foto: Jakob Jørgensen)


1 af 2 Henrik Birch i rollen som fiskeren Kesse.(foto: SF Film)
2 af 2 Henrik Birch ses her i en scene fra filmen 'Klumpfisken' lige før han skal dykke ned i det store akvarium.(Foto: SF Film)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen