Optagelser på Hollywood-film varede i 12 år

Utroligt filmprojekt - Filminstruktøren Richard Linklater optog en uge om året i 12 år på filmen 'Boyhood'

De arbejde på den samme film i hele 12 år. Fra venstre: Filminstruktøren Richard Linklater, hans datter skuespilleren Lorelei Linklater, skuespillerne Ellar Coltrane og Patricia Arquette.(Foto: AP)
De arbejde på den samme film i hele 12 år. Fra venstre: Filminstruktøren Richard Linklater, hans datter skuespilleren Lorelei Linklater, skuespillerne Ellar Coltrane og Patricia Arquette.(Foto: AP)

BERLIN(Ekstra Bladet): Hvert eneste år siden 2002 har den amerikanske filminstruktør Richard Linklater samlet de samme skuespillere en gang om ugen for at optage filmen 'Boyhood', heriblandt hans egen datter Lorelei Linklater, der kun var otte år, da filmoptagelserne startede og 20, da de sluttede. Det afslørede Richard Linklater, da han idag talte om filmen ved et pressemøde under filmfestivalen i dag, hvor den blev modtaget med rungende klapsalver.

Filmen, der sætter fokus på en ganske almindelig skilsmisseramt familie i USA, følger familien gennem hele 12 år i en fiktiv historie. Men det hele bliver nærmest dokumentarisk, fordi man samtidigt med, at man følger karakternes aldring og udvikling, ser den samme aldring og udvikling hos selve skuespillerne.

Smuk som et stjerneskud. Danmark har fået en ny kvindelig stjerne. Danica vil være et meget kendt ansigt i Danmark om et år.(Foto: Isak Hoffmeyer) Filmnyheder Dansk films nye stjerne: Smuk som et stjerneskudEllar Coltrane var kun seks år, da filmoptagelserne startede. Her ses han i rollen som den unge Mason.(Foto: Berlin Filmfestival)
Ellar Coltrane var kun seks år, da filmoptagelserne startede. Her ses han i rollen som den unge Mason.(Foto: Berlin Filmfestival)
Manuskriptforfatteren Kim Fupz er i top tre blandt de danske manuskriptforfattere. Han har haft hele ni film med i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Berlin gennem årene.(Foto: Christian T. Jørgensen) Filmnyheder Kendt dansk filmmand så ikke sin far i 20 år

Uheldige ægteskaber
Filmen tager udgangspunkt i et ægtepar spillet af Ethan Hawke og Patricia Arquette, der bliver skilt. Moren lever herefter alene med sine to børn Mason(Ellar Coltrane) og Samantha(Lorelei Linklater), mens faren er taget til Alaska. Han kommer imidlertid tilbage og fungerer i de 12 år som en ganske udmærket weekend-far, mens moren i samme periode kaster sig ud i to uheldige ægteskaber med dominerende mænd, der drikker lidt for meget.

- Jeg så filmen for første gang for to måneder siden. Og det var meget emotionelt at se sig selv som kun seks-årig, siger den idag 18-årige Ellar Coltrane, og Lorelei Linklater tilføjer:

Pinligt at se mig selv
- Det var lidt pinligt at se mig selv som en lille pige, der er svær at styre. Men det var stort på en måde at følge min egen udvikling over 12 år. Jeg begyndte at græde. Det var meget bevægende.

- Da jeg var var ca. 12 år gammel, spurgte jeg min far, om min karakter ikke kunne dø. Jeg ville nemlig ikke klædes ud i Harry Potter-kostume i en af filmens scener, fortæller den 20-årige Lorelei Linklater.

Patricia Arquette, der spiller moren, er overrasket over, hvor hurtigt tiden er gået, siden optagelserne startede for 12 år siden.

- Jeg er blevet en halvgammel dame undervejs. Og den film har lært mig, at livet går meget hurtigere, end man tror.

Patricia Arquette fik selv to børn under optagelserne. Det samme gjorde Ethan Hawke og filminstruktøren Richard Linklater.

FEMEN-aktivisten Inna Schewtschenko mødte topløs op på den røde løber i Berlin til fredsfesten Cinema For Peace.(Foto: Polfoto) Filmnyheder Bare bryster til fredsfest i BerlinFilminstruktøren Richard Linklater og skuespillerinden Patricia Arquette arbejdede på den samme film i 12 år.(Foto: AP)
Filminstruktøren Richard Linklater og skuespillerinden Patricia Arquette arbejdede på den samme film i 12 år.(Foto: AP)
Mikael Persbrandt understregede flere gange overfor Ekstra Bladet, at han ikke ønskede at svare på private spørgsmål, selv om de spørgsmål han fik med henblik på privatlivet var ganske uskyldige.(Foto: Christian T. Jørgensen) Filmnyheder Mikael Persbrandt: Mit privatliv rager ikke nogen

Berømte kærlighedsfilm med tidshorisont
Rihcard Linklater har tidligere filmisk arbejdet med meget lange tidshorisonter. Det er også ham, der har lavet de berømte kærlighedsfilm 'Before Sunrise'(1995), 'Before Sunset'(2004) og 'Before Midnight'(2013), der blev lavet med ca. 10 års mellemrum med de samme skuespillere i hovedrollerne, nemlig Ethan Hawke og Julian Delpy.Patricia Arquette læser i rollen som moren godnathistorie for sine to børn.(Foto: Berlinale)
Patricia Arquette læser i rollen som moren godnathistorie for sine to børn.(Foto: Berlinale)


1 af 2 Smukke Patricia Arquette med timeglasfigur.(Foto: AP)
2 af 2 De arbejde på den samme film i hele 12 år. Fra venstre: Filminstruktøren Richard Linklater, hans datter skuespilleren Lorelei Linklater, skuespillerne Ellar Coltrane og Patricia Arquette.(Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer