Refns provokationer er nødvendige

Nicolas Winding Refn forfører og forarger. Anmelderne er delte. Men det er det, dansk film er bedst til.

Refn kan tillade sig at provokere, fordi han kan sit kram. Her poserer Nicolas Winding Refn for verdenspressen i Cannes.(Foto: AP)
Refn kan tillade sig at provokere, fordi han kan sit kram. Her poserer Nicolas Winding Refn for verdenspressen i Cannes.(Foto: AP)

Der er kamp om pladserne, når der hvert år uddeles prestigefyldte priser ved filmfestivalen i Cannes. Men i hele tre år har dansk film været repræsenteret i hovedkonkurrencen.

I 2011 var det Lars Von Triers dommedagsdrama 'Melancholia', der blev udtaget til konkurrencen. Her var det dog instruktørens nazi-udtalelser, der løb med det meste af opmærksomheden.

I 2012 var det Thomas Vinterbergs 'Jagten', hvor en mandlig pædagog bliver beskyldt for pædofili.

Se også: Refns film fik både klapsalver og buh-råbSe også: Ryan Gosling meldte afbud til Refns film i Cannes

Raseri og beundring
I år er det så Nicolas Winding Refn, der har fået filmkritikere til at sprutte af lige dele raseri og beundring over "Only God Forgives". Filmen, der er et regulært blodbad og hævntogt krydret med sexscener bliver af anmelderne kaldt alt fra idiotisk og etisk frastødende til gribende og brilliant udført.

At Refns film på den måde har fået folk til at reagere, er kun godt, mener direktøren for det danske filminstitut.

Det er nemlig nødvendigt at skille sig ud.

- Her er tusindvis af filmfolk, instruktører og producenter, der alle sammen vil have opmærksomhed. Og hvis ikke du på en eller anden måde stikker ud fra mængden, så er der aldrig nogensinde nogen, der opdager, du eksisterer, siger Henrik Bo Nielsen.

Se også: Refn: Min datter ser spøgelserSe også: Refn kalder Robert De Niro en 'pornobiografmand'

De kan deres kram
Han mener, at instruktører som Lars von Trier og Nicolas Winding Refn kan slippe af sted med deres provokationer, fordi de rent faktisk også kan deres kram.

- De laver jo ikke bare ballade, de har også substansen med. Havde de ikke det, så var der ingen, der gad at høre på dem, siger han.

Selvom anmeldelserne af "Only God Forgives" ikke kun har været fulde af roser, så skal man ikke afskrive Refns film helt, når det kommer til at vinde Guldpalmen, fortæller direktør for det danske film institut, Henrik Bo Nielsen.

- Man kan ikke nå til konkurrencen i Cannes ved at være en metervarefilm. Jeg tror, at det, at lave en film, som folk ikke slipper lige med det samme, er en del af opskriften på at klare sig godt i Cannes, siger han.

- Det er klart, at når man tager en genrefilm som denne her og banker den igennem verdens fineste kunstfilmfestival, så vil man også møde folk, der siger "Det er for meget!".

Guldpalmen uddeles søndag i den sydfranske by, hvor det altså afsløres, om Refn er den udvalgte i år. 20 film er med i konkurrencen.

1 af 6 Refn tegner og fortæller på amerikansk under pressemødet for 'Only God Forgives'.(Foto: AP)
2 af 6 Den Thailandske skuespiller Vithaya Pansringarm spiller hævneren, der slagter alt og alle i Refns nye film 'Only God Forgives'.(Foto: Cannes festival)
3 af 6 Kristin Scott Thomas spiller formidabelt i 'Only God Forgives', som moren, der skal hente liget af sin myrdede yndlingssøn hjem fra Bangkok.(foto: AP)
4 af 6 Ryan Gosling i en scene fra filmen.(Foto: AP)
5 af 6 Refn med Kristin Scott Thomas på den røbe løber i Cannes.(Foto: AP)
6 af 6 Refn kan tillade sig at provokere, fordi han kan sit kram. Her poserer Nicolas Winding Refn for verdenspressen i Cannes.(Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer