Jesper Langberg får Æres Bodil 2014

Den 72-årige skuespiller Jesper Langberg bliver hædret for sin flotte karriere

72-årige Jesper Langberg får Æres Bodil for sin flotte karriere.(Foto: Jesper Mortensen)
72-årige Jesper Langberg får Æres Bodil for sin flotte karriere.(Foto: Jesper Mortensen)

For et par måneder siden udkom Jesper Langbergs biografi 'Ikke et sekund spildt', hvor den 72-årige skuespiller blotter sine mest sårbare sider og fortæller hudløst ærligt om sine tre forliste ægteskaber, sin bror Ebbes homoseksualitet, samt sit årelange misbrug.

Jesper Langberg blottede store dele af sit privatliv. Men de fleste danskere kender ham for hans utrolige karriere med masser af fantastiske roller i både film og på teatret. Derfor har 'Danske Filmkritikere', tidligere kendt som Filmmedarbejderforeningen, valgt at give årets Æres Bodil 2014 til Jesper Langberg. Den store prisuddeling finder sted på Bremen Teatret lørdag den 1. februar 2014 kl. 20.00.

I en pressemeddelelse skriver 'Danske Kritikere' følgende om Jesper Langberg:

'I et halvt århundrede har Jesper Langberg tryllebundet sit publikum landet over i et hav af roller på både film, radio, tv og teater. Den folkekære skuespiller blev uddannet ved Det Kongelige Teater Elevskole i 1965, og har siden gennembruddet som Gyldenstjerne i Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde (1968), på Det Kongelige Teater høstet flere store priser og anerkendelser.

Jesper Langberg i sin glansrolle som Kresten Skjern i TV-serien 'Matador'.(Foto: DR)
Jesper Langberg i sin glansrolle som Kresten Skjern i TV-serien 'Matador'.(Foto: DR)

Kendt som Kresten Skjern fra Matador
Med mere end 20 år som fastansat på Det Kongelige Teater efterfulgt af en lang årrække som freelance har Jesper Langberg sat sine spor på de skrå brædder over hele landet. Men også på tv og film har danskerne lært ham at kende. Den nu 73-årige pensionerede skuespiller, blev bl.a. kendt i hele Danmark, som den sympatiske Kresten Skjern i Tv-serien Matador.

To gange tidligere har Jesper Langberg modtaget en Bodil. Den første fik han i 1968 for bedste hovedrolle i Sådan er de alle (1968) og senest i 1994 for bedste birolle i filmatiseringen af Hans Scherfigs Det forsømte forår (1993). Efter sin 50 års jubilæumsforestilling, Kærestebreve på Folketeatret tidligere på året, valgte Jesper Langberg at trække sig tilbage'.

Jacob Wendt Jensen, formand for De Danske Filmkritikere, udtaler:

- Jesper Langberg er en ganske særlig størrelse i dansk teater, tv og ikke mindst film. Hans replikker er klare og dannede, men der er oveni købet også altid flere spændende lag i hans karakterer. Langberg er måske ikke den, man sådan lige lægger først mærke til i hans film, men han er ofte den man glemmer sidst. Han sniger sig langsomt ind på en, fordi den måde han spiller rollerne på er gennemtænkt og fordi han giver alle sine roller en helt særlig følsomhed. Derfor er det ganske naturligt, at vi i Danske Filmkritikere nærmest ikke kan vente med at give Jesper Langberg en Æres-Bodil for hans samlede virke i dansk film, der tæller mere end 40 filmroller fra midten af 1960’erne helt op til i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!