Viggo Mortensen og Ghita Nørby til Cannes

Den dansk/amerikanske Hollywood-stjerne Viggo Mortensen springer ud i sin første film nogensinde, hvor han taler dansk

Viggo Mortensen ses her under optagelserne af filmen 'Jauja' sammen med den argentinske instruktør Lisandro Alonsos.(Foto: DFI)
Viggo Mortensen ses her under optagelserne af filmen 'Jauja' sammen med den argentinske instruktør Lisandro Alonsos.(Foto: DFI)

Mange danske filminstruktører har gennem årene forsøgt at få verdensstjernen Viggo Mortensen med i en dansk film, hvor han taler dansk. Og det er endnu ikke lykkedes. Men nu springer han ud i en dansk koproduceret film 'Jauja' instrueret af den argentinske filminstruktør Lisandro Alonsos, hvor han skal tale dansk. Filmen, der er en argentinsk/dansk/amerikansk produktion koproduceret af Helle Ulsteen for danske Kamoli Films, er blevet udtaget til serien Un Certain Regard på Cannes Filmfestivalen.

I filmen spiller Viggo Mortensen overfor både Ghita Nørby og Viilbjørk Malling Agger.

Se også: Dansk varulv-film udtaget til CannesSe også: Dansk western udtaget til Cannes

Viggo Mortensen har i filmen sin første dansksprogede hovedrolle. Han spiller en dansk mand, der sammen med sin unge datter udvandrer til Argentina i 1800-tallet. Datteren spilles af Viilbjørk Malling Agger, og Ghita Nørby har rollen som en kvinde, der dukker op i hans liv. Det meste af filmen er indspillet i den vilde, enestående natur i Patagonien i Argentina, men en del optagelser er foregået på Sjælland på Lystrup Slot ved Faxe.

- Vi har i flere år haft et langt og sejt træk med at få den her film realiseret, og det er derfor en stor anerkendelse, at Cannes har udvalgt vores film blandt flere tusinde, fortæller filmens danske producer Helle Ulsteen til dfi.dk. og tilføjer:

- Fra starten har det været en enestående trup. Viggo Mortensen er fantastisk at arbejde med, men også kunstnerisk generøs. Og han er som noget helt nyt for ham også producer på filmen. Jeg tør godt sige, at vi alle har været på den mest eventyrlige rejse med denne film og indspillet i de smukkeste landskaber. Ghita Nørby er i sig selv et eventyr, og hun er fuld af beundring for Viggo Mortensen og vores argentinske instruktør Lisandro Alonso.

Se også: Derfor sagde Viggo nej til 'Hobbitten'

Manuskriptet til "Jauja" er skrevet af Lisandro Alonso sammen med den anerkendte argentinske poet Fabián Casas. Filmens fotograf, finske Timo Salminen, kendes især for sine film med Aki Kaurismäki. "Jauja", forventes at få premiere i danske biografer i efteråret.

Dansk deltagelse i Cannes

I Un Certain Regard deltager i år også Ruben Östlunds svensk-dansk samproducerede "Turist". Cannes Filmfestivalen har inviteret Kristian Levrings western "The Salvation" med Mads Mikkelsen til Midnight Special-visning i hovedprogrammet. Jonas Alexander Arnbys spillefilmdebut "Når dyrene drømmer" er udtaget til sideprogrammet Semaine de la Critique, og to kortfilm, Milad Alami og Aygul Bakanovas "Void" og Kræsten Kusk og Natalia Garagiolas "Sundays", deltager i sideprogrammet Directors' Fortnight.

Se også: Viggo Mortensen: Min demente mor tror, film er virkelighed

0 kommentarer
Vis kommentarer