Dansk succes-instruktør er død

Kathrine Windfeld sov ind fredag morgen i en alder af blot 48 år

Instruktør Kathrine Windfeld er død. (Foto: Polfoto)
Instruktør Kathrine Windfeld er død. (Foto: Polfoto)

Den danske instruktør Kathrine Windfeld er død her til morgen i en alder af blot 48 år.

Det skriver filmmagasinet Ekko.

Hun er død efter kort tids sygdom.

Ekstra Bladet erfarer fra flere sider, at der var tale om en kræftsvulst i hjernen.

Ifølge Politiken blev hun utilpas mellem jul og nytår og tilbragte den sidste tid på hospice.

Kathrine Windfeld har stået bag kameraet på en lang række succesproduktioner. (Foto: Polfoto)
Kathrine Windfeld har stået bag kameraet på en lang række succesproduktioner. (Foto: Polfoto)

Kathrine Windfeld har instrueret både film og tv-serier. Af film har hun blandt andet lavet den svenske 'Hamilton: I nationens tjeneste' med Mikael Persbrandt og den danske 'Flugten' med Iben Hjejle.

Samtidig har hun instrueret flere afsnit af succesfulde tv-serier som 'Forbrydelsen', 'Rita' og 'Broen'.

Kathrine Windfeld sad også i instruktørstolen i forbindelse med produktionen af de svenske miniserier 'Kronprinsessen', 'Kongemordet' og 'Dronningeofret', som er baseret på Hanne Vibeke Holsts romantriologi.

Det sidste projekt, hun nåede at kaste sig over, var DRs kommende store satsning, den internationale krimiserie 'The Team', der blandt andre har Lars Mikkelsen i en af hovedrollerne.

Lars Mikkelsen går her under politiafspærringen i Helgolandsgade på Vesterbro, hvor han i rollen som politiinspektør Harald Bjørn skal ind på Hotel Absalon og opklare et brutalt mord på en prostitueret. I baggrunden ses Ole Boisen, der spiller hans assistent.(Foto: Jakob Jørgensen) Filmmagasinet Lars Mikkelsen i krig mod mafiaen fra Litauen

'The Team' er produceret af DR med tyske ZDF, svenske SVT, østrigske ORF og franske ARTE samt filmselskaberne NetWork Movie fra Tyskland, Lunamie fra Belgien og Superfilm fra Schweiz. Manuskriptet er skrevet af Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, som har stået bag hitserier som 'Rejseholdet' og 'Ørnen'.

Her var hun konceptuerende instruktør og har instrueret fire afsnit - heraf de to første - af seriens første sæson.

- Det har været fantastisk spændende og interessant og en meget stor mundfuld med meget logistik. Men det vigtige er jo at prøve at fortælle en moderne historie, hvor vi, som man gør, tager flyveren på arbejde og taler engelsk med dårlig accent, sagde Kathrine Windfeld i et videointerview i forbindelse med den danske tv-festival i august.

På dansk hedder serien 'Mord uden grænser' og har premiere den 22. februar på DR.

Den danske filminstruktør Kathrine Windfeld ses her sammen med sin hovedrolleindehaver Mikael Persbrandt, som hun forelskede sig professionelt i. (Sony Pictures) Film Kvindelig instruktør forelskede sig i Persbrandt

Kathrine Windfeld blev uddannet instruktør fra Den Nationale Polske Filmskole, der ligger i den polske by Lodz, hvor hun gik fra 1989 til 1995. Herefter fik hun en kandidatgrad i filmproduktion fra Leeds University i England.

- Jeg havde lyst til at studere i udlandet, og Den Polske Filmskole havde et fantastisk ry - i hvert fald dengang. Her er Polanski, Wajda og Kieslowski uddannet. Her lærte vi 'at male med lyset' på rigtig 35 mm film, og at film er billeder, sagde hun i 2012 til Information, hvor hun tilføjede:

- Det var en meget gammeldags skoleform - men det er den største tjeneste, jeg har gjort mig selv. Jeg skylder den polske filmskole alt.

Claus Meyer er medstifter af Fremtidens Danmark. (Arkivfoto: Anthon Unger) Dansk politik Kendte personer stifter debatparti

Hun var også aktiv i samfundsdebatten. For fire år siden var hun med til at stifte partiet Fremtidens Danmark sammen med Mandag Morgens grundlægger og chefredaktør Erik Rasmussen, tidligere departementschef Jørgen Rosted, tidligere sundhedsminister Arne Rolighed og kokken Claus Meyer.

Der var dog ikke tale om et parti i traditionel forstand. Ingen havde nemlig planer om at stille op til valg for partiet, men idéen var derimod at påvirke den politiske debat til at handle mere om de store og brede linjer.

Kathrine Windfeld efterlader sig en søn på 14 år.

Bisættelsen finder sted i Skt. Johannes Kirke på Nørrebro fredag den 13. februar klokken 14.