Dar Salim: Film viser realismen fra bandemiljøet

Men den kriminelle økonomi - som det vises i 'Underverdenen' – holdes også i gang af overklassen

Danmark er mere og mere blevet et klassesamfund, mener Dar Salim. Foto. Stine Tisvilde
Danmark er mere og mere blevet et klassesamfund, mener Dar Salim. Foto. Stine Tisvilde

’Let røven og tag et ansvar’ er et af de mange budskaber i den nye danske film, ’Underverdenen’ – et action-drama, hvor Dar Salim, som mange kender fra bl.a. tv-serien ’Dicte’ har den altdominerende hovedrolle.


Zaid aka Dar Salim i 'Underverdenen'. Foto: PR

- Det er ikke en film om de brune og de hvide. Det er først og fremmest en actionfilm bygget op over realisme fra et miljø, hvor banderne har godt fat - og hvor man desuden møder både overklassen, middelklassen og den dybt kriminelle underverden. Udgangspunktet er taget i grupperinger af brune danskere, som har givet op i forhold til normal-samfundet, og lever med en kriminel økonomi efter deres egne regler.

Dar Salim tilføjer, at den kriminelle økonomi - som det vises i filmen – også holdes i gang af overklassen.

- Det er en film, der skal kunne mærkes. Jeg er ’Zaid’ - en ekstrem karakter, som aldrig kunne blive gennemsnitlig. Havde han valgt kriminaliteten, var han blevet bossen.


Jeg kender godt min karakter i filmen, fortæller Dar Salim. Foto: Stine Tisvilde.

Ansvaret gælder begge veje

’Underverdenen’  er hverken romantiserende eller belærende, men en benhård spændings-fortælling i højt tempo. Alligevel er moralen til at få øje på, for ansvaret gælder begge veje: De hvide skal lære ikke at ’se kriminelle’, når de møder en brun, og de brune skal lære ikke at trække offer-rolle-kortet og isolere sig i parallelsamfund.

- Jeg er vokset op på Amager, og jeg fik en pilotuddannelse, så jeg kender godt min karakter i filmen. Men der holder lighederne så også op. I filmen sidder faren i lejlighedens sofa dag ud og dag ind og ser fjernsyn fra det gamle land. Gardinerne er trukket for - helt bogstaveligt, og han har ingen relation til det danske samfund. Han taler ikke en gang sproget. Han aner ikke, hvad hans sønner foretager sig. Hans hjerne og hjerte er placeret i det Irak, han dels husker, dels møder på tv. Han er ingen rollemodel. Han er ingen autoritet - faktisk er han ikke meget bevendt som far, siger Dar Salim.

Nedrullede gardiner

Den 39-åriges figur, Zaid, har for længst brudt forbindelsen til betonen i det sociale boligbyggeri og de nedrullede gardiner. Han er blevet en af landets førende hjertekirurger på Rigshospitalet, er dansk gift, bor i en mange-millioners ejerlejlighed ud til Københavns Havn og venter sit første barn.

Betragteligt anderledes ser det ud for lillebroren, der har søgt fællesskabet i den hårde bandemiljø, hvor stoffer og vold er omdrejningspunktet.


Dar Salims karakter bliver glødende hævner. Foto: PR

- Jeg skal ikke missionere,og filmens budskab fungerer kun, fordi det er pakket ind i action og en dramatisk historie. På den måde kan vi måske nå ud til nogle unge og sige: Drop det her lort. Eller til nogle forældre og sige: Deltag i jeres børns liv og få styr på, hvad de render og laver. Danmark er mere og mere blevet et klassesamfund, og det ekstra lag, der er kommet ind, er de fremmedsprogede - de brune. Det arbejde med at få nydanskerne til at trække gardinerne fra vinduerne og gå ud i det danske samfund, burde være gået i gang for 25 år siden.

Afstanden fra luksus-lejligheden og Zaids akademiske overklasseliv til forældrene i betonen og banderne i kældrene er himmelråbende. Men det er også en flis af virkeligheden.

Skam og skyld

- Zaid har betalt en nærmest umenneskelig pris ved at brænde sine broer for at komme videre, forklarer Dar Salim og fortsætter:

- Jeg er selv vokset op i et arbejderkvarter på Amager og arbejdede mig op til at blive pilot, inden jeg skiftede til skuespiller, så den del af Zaids rejse forstår jeg instinktivt. Op til filmen har jeg fokuseret på research i kirurg-verdenen, været med til operationer samt brugt seks-otte måneder på at komme i den nødvendige fysiske form ved at træne med bl.a. den danske landsholdstræner i kickboksning. Alt det er sket for at gøre Zaids mentale rejse troværdig og ikke forcere hans forvandling til hævner.

For Zaid forsøger at gå til politiet. Han forsøger at tale med drengene i banderne, men intet af det, han prøver, virker. Samtidig bliver han ædt op af sorg og vrede - mest på sig selv for at have vendt ryggen til alt, hvad han kommer af - inklusiv sin lillebror.

- Den velpolerede overflade krakelerer, og Zaid bliver lige så langsomt en glødende hævner, der satser hele sit velordnede liv.


Jeg skal ikke have flere delebørn, fastslår Dar Salim. Foto: Stine Tisvilde

Dar Salim understreger, at der er mange store følelser på spil - universelle følelser som alle kan genkende.

- Der er så meget skam, skyld og dårlig samvittighed i alt det, der sker, siger han.

**

Unaturligt med delebørn

 

Dar Salims søn, Zidane Storm Salim, er kun et år yngre end drengen, Dar, der som syv-årig kom til Danmark som flygtning med sin familie, og der er naturligvis stor forskel på den start på livet, som far og søn har fået. Men familiens kærlighed og støtte har ingen af dem manglet.

- Jeg lever ikke længere sammen med Zidanes mor, så jeg har ham kun hver anden uge. Derfor har jeg nok meget fokus på ham. Af samme grund savner jeg ham også rigtigt meget, når han er hos sin mor. Og jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg synes, at det er en unaturlig måde at have børn på. Man skal have sine børn eller sit barn omkring sig - ikke i afmålte portioner, siger han og tilføjer:

- Det er en lære, jeg tager med mig, hvis jeg igen kommer i et fast forhold, hvor børn kommer på tale: Hvis jeg finder den rigtige, er jeg med på flere børn. Men jeg vil ikke igen have et barn på deltid.

Seks-årige Zidane er hverken muslim eller kristen. Religion fylder ikke i familien, og selv om Dar Salims familie dybest set er muslimer, så fejrer de jul - ikke mindst af hensyn til Zidane.

- Det betyder ikke, at mine forældre ikke også kan finde på at give ham en Eid-gave, hvis vi er sammen på det tidspunkt. Det er meget enkelt og helt ukompliceret, griner han.

**

Fløj airbus

At drømme om at blive pilot, når man er fra Amager, synes lige for. I hvert fald blev Dar Salim færdig som pilot, og som ung mand i tyverne fløj han verden tyndt i små ti år - de sidste fem år i airbus.

Det var et job, der gav ham mulighed for at have en Mercedes cabriolet i garagen, og som, når han nåede kaptajn-status kunne have indbragt ham en million i årsgage.

- Det føltes ikke rigtigt, og i stedet kom muligheden for at blive skuespiller - en verden jeg ikke kendte. Men her er jeg havnet på rette hylde, smiler han.

**

Faktaboks

 

Dar Salim

Født: 1977 i Irak.

Danmark: Kom til landet som syv-årig

Sport: Sort bælte i karate som teenager

Uddannelse: Pilot og autodidakt skuespiller

Børn: En søn

Civilstatus: Ugift

Filmdebut: 'Gå med fred, Jamil' i 2008

 

 

 

 

 

16 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere