Dem skal du se: Fem uhyggelige film til Halloween

Vil du have gys på fladskærmen i weekenden? Så er her et par gode bud på hvad du skal se

I morgen er det Halloween, men allerede nu tager mange gyser-entusiaster hul på weekenden ved at varme op til store gyser-dag med et par skræmmende film på fladskærmen.

Vi har samlet et par af de helt store gyser-klassikere, som er garant for høj puls og adrenalin. Se listen her og kom med bud på dine egne personlige gyser-favoritter i debatten under artiklen:

1) Maskernes nat (Halloween)

John Carpenters klassiske gyser-succes fra 1978 er et absolut Halloween must. Filmen blev produceret for et - efter amerikanske standarder - skrabet budget på blot 320.000 dollars, men endte med at indspille svimlende 47 millioner dollars alene i USA, hvilket har skrevet den ind i historiebøgerne som en af de mest indbringende uafhængige film nogensinde.

Handlingen i filmen - der har Jamie Lee Curtis og Donald Pleasence på rollelisten - centrerer sig omkring Michael Meyers, der som seks-årig myrder sin storesøster med en stor køkkenkniv. Herefter bliver drengen spærret inde på et psykiatrisk hospital, hvorfra han flygter 15 år senere. Herefter vender den maskeklædte morder frygteligt tilbage i filmen, der skabte en lang række gyserklicheer, der er blevet genbrugt i et hav af film siden.

Originalen holder dog stadig høj kvalitet.

Her kan du se traileren til 'Maskernes Nat'. (Compass International Pictures, 1978)

2) Eksorcisten

Linda Blair spiller pigen, der bliver besat af en dæmon, Max von Sydow spiller den katolske præst, der forsøger at uddrive den. Fik folk til at besvime i biograferne, da den kom frem i 1973, og er stadig en af de mest uhyggelige film, verden har set.

Eksorcisten blev nomineret til hele 10 Oscars (blandt andet for årets bedste film) og vandt to statuetter.

Her kan du se traileren til 'Eksorcisten'. (Warner Bros, 1973)

3) The Amityville Horror

Originalen fra 1979 havde James Brolin og Margot Kidder i hovedrollen. Filmen er baseret på 'virkelige hændelser' og handler om familien Lutz, der købte huset på 112 Ocean Avenue i Amityville, New York. Året forinden havde Ronald DeFeo, Jr. myrdet sin mor, sin far, sine to brødre og sine to søstre i samme hus.

Historien blev berømt, da familien Lutz midt om natten flygtede over hals og hoved efter at have boet i det angiveligt hjemsøgte hus i blot 28 dage. Familien vendte aldrig tilbage og solgte efterfølgende huset med et stort tab. I 1977 blev der skrevet en bog om de paranormale hændelser og den blev filmatiseret i 1979.

Trods lunkne anmeldelser blev filmen en kæmpe succes og hentede 87 million dollars alene i billetindtægter på det amerikanske marked. Det gjorde 'The Amityville Horror' til årets næstmest sete biograffilm i USA.

I 2005 blev filmen genindspillet. Denne gang med Ryan Renolds og Mellisa George i hovedrollerne.

Bonusinfo: Huset på 112 Ocean Avenue i Amityville blev solgt igen i 2010 - se billeder inde fra verdens mest berømte gyserhus - KLIK HER.

Her kan du se traileren til 'The Amityville Horror'. (American International Pictures, 1979)

4) The Omen

Stjerner som Gregory Peck og Lee Remick spiller hovedrollerne i denne klassiske gyser fra 1976, instrueret af Richard Donner. 'The Omen' blev både et hit hos anmelderne og biografpublikummet. Filmen vandt to Oscar-statuetter og indtjente 60 millioner dollars, hvilket bragte den til tops på listerne over årets mest indtjenende film i USA.

I filmen dør hovedpersonernes lille søn ved fødslen. Mens hans kone ligger bevidstløs får diplomaten Robert Thorn (Gregory Peck) adopteret en baby, hvis mor netop er afgået ved døden. Han fortæller ikke sin kone, at barnet ikke er deres. Sønnen døber de Damien og så er handlingen kridtet op i den skræmmende gyser om antikrist.

Her kan du se traileren til 'The OMen'. (20th Century Fox, 1976)

5) Paranormal Activity

Paramount/DreamWorks gjorde en fænomenal handel, da man købte rettighederne til lavbudgetfilmen for blot 350.000 dollars (filmen havde blot kostet 15.000 dollars at indspille/red).. Gyseren fra 2007 fik fremragende anmeldelser, da den havde premiere i 2009 og endte med at indtjene ikke mindre end 193 millioner dollars.

Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, gav fire stjerner og under rubrikken 'Skræmmende troværdig amatørgyser'.

Læs hans anmeldelse - KLIK HER.

Her kan du se traileren til Paranormal Activity'. (Paramount Pictures, 2007)

2 kommentarer
Vis kommentarer