Film om en af Danmarks bedste bassister

Instruktøren Helle Toft Jensen har gennem ni år fulgt bassisten Moussa Diallo og er nu klar med filmen 'Moussa Dialo - manden og musikken' - et stykke dansk musikhistorie

Moussa Diallo bliver nu portrætteret på film.(Foto: Jyllandsposten)
Moussa Diallo bliver nu portrætteret på film.(Foto: Jyllandsposten)

Nu er der en film klar om en af Danmarks absolut bedste bassister, den i dag 60-årige Moussa Diallo. Filmen har fået titlen 'Moussa Diallo - manden og musikken' - og der er ingen tvivl om, at Moussa Diallo har været med til at skrive dansk musikhistorie. Læs bare her, hvad kendte danske musikere har sagt om manden med de gyldne bas-fingre.

- Moussa er en fantastisk kunstner, der fuldstændigt har sin egen  måde at spille den bas på, siger Annisette Koppel fra  'Savage Rose'. Og guitaristen Mikkel Nordsø, kendt fra bands som 'Sneakers' og 'Mikkel Nordsø Band', siger: Tommelfingerbas! - han spiller jo så det nærmest lyder som en hel afrikansk landsby.

Og fra Anne Linnet lyder det: Vi skabte Marquis de Sade sammen og hele den karakteristiske sound. Jeg tror det blev et fristed for ham, fordi man kunne være som man havde det. Han kunne komme af med alle sine følelser, både frustrationer, vrede og glæde.

Gennem ni år har instruktør Helle Toft Jensen fulgt bassisten Moussa Diallo på en menneskelig og musikalsk rejse, som man den 15. marts kl. 21.00 kan se på DRK.

(artiklen fortsætter under billedet)

Moussa Diallo i midten ses her i bandet Marquis de Sade sammen med Anne Linnet og Kent Richardt.(Foto: Jyllandsposten)
Moussa Diallo i midten ses her i bandet Marquis de Sade sammen med Anne Linnet og Kent Richardt.(Foto: Jyllandsposten)
 

Berømmelsens bagside
Dokumentarfilmen om Moussa Diallo lukker op for en musikalsk tidslomme. Han er en del af danskernes funky 70’ere og popfede 80’ere, og han lægger tommelfinger-bassen til både funk, rock, pop, politisk, eksperimenterende musik og Melodi Grand Prix. Men under rusen af succes og berømmelse lurer en følelse af tomhed og krise.

Ifølge en pressemeddelse om filmen voksede Moussa op i Mali med en dansk mor og en malisk far, der som politiker og sagfører, betragtedes som hele Malis far. Passionen for musik og den manglende anerkendelse fra sin far driver Moussa til Danmark, hvor han er med til at skabe soundtracket til danskernes sene 70’ere og tidlige 80’ere i bands som Sneakers, Marquis de Sade, Savage Rose og med Hanne Boel, Palle Mikkelborg, Klaus Menzer, Mikkel Nordsø m.fl.

Oplever svigt fra sin far
Dokumentaren portrætterer en følsom og nærværende mand, der på overfladen udlever sin drøm. En mand der tør livet og rejser ud, hjem og tilbage i en søgen efter accept, kærlighed og sig selv. Han oplever svigtet fra sin egen far, og han oplever sig selv svigte sine egne børn.

Gennem familiefotografier, interviews og klip fra Moussas livsrejse, fortæller filmen ærligt om en dansker fra Mali, en søn af en far og ikke mindst en musiker, der aldrig selv har fortalt sin dramatiske historie så ærligt og intenst før. Filmen giver også et unikt indblik i musikmiljøet med private og hidtil usete optagelser af for eksempel Rolling Stones og Jimmi Hendrix (optaget i København).

Selv siger Moussa Diallo:

- Musikken har altid været en safe-haven. Det er der, jeg har fundet styrke til at klare det, når jeg var ked af det i de forskellige perioder i mit liv.

Moussa Diallo - the man in blue.(Foto: PR Foto)
Moussa Diallo - the man in blue.(Foto: PR Foto)
 

 

 

1 af 3 Moussa Diallo i midten ses her i bandet Marquis de Sade sammen med Anne Linnet og Kent Richardt.(Foto: Jyllandsposten)
2 af 3 Moussa Diallo - the man in blue.(Foto: PR Foto)
3 af 3 Moussa Diallo bliver nu portrætteret på film.(Foto: Jyllandsposten)

Skærm

Mest læste i flash!