Fra slem bølle til stolt Bodil-vinder

Den tidligere hårdkogte kriminelle Roland Møller er netop blevet kåret som årets mandlige skuespiller ved Bodil-festen

(Foto: Mogens Flindt)
(Foto: Mogens Flindt)

Rollen som sergent Carl Leopold i filmen 'Under Sandet' har netop sikret 43-årige Roland Møller en Bodil-pris for bedste mandlige hovedrolle.

Ghita Nørby og Trine Dyrholm overrakte prisen til Roland Møller, der nød turen ned gennem salen, hvor alle klappede højlydt af ham.

- Tak, mor. Jeg vil gerne sige tak til min familie, der er her i aften. Det er ikke deres skyld, at mit liv tog sådan omvej. Jeg vil også godt sige tak til mine homies, der også er her. Og til alle mine venner, der har hjulpet mig, når livet har været rigtig svært. Jeg har vist været ret heldig.

Den autodidakte skuespiller har allerede én Bodil-statuette, som han fik i 2014 for sin birolle i filmen 'Nordvest', men at Roland Møller skulle havne som respekteret skuespiller, lå så langt fra i kortene for bare få år siden.

Roland Møller: I aner ikke, hvor meget den her Bodil-pris betyder for mig. Det er fanme stort.(Foto:Jakob Jørgensen) Filmmagasinet Tidligere gangster blev Bodil-vinder

Den gang var han mildt sagt en værre bande-bølle med ti fængselsdomme på samvittigheden. Roland Møller har tilbragt over fire år bag tremmer, men i 2002 skete, der noget.  Møller blev ansat som sangskriver for rapperen Jokeren og så åbnede vejen sig stille og roligt for filmverdenen.

Her kan du se traileren til 'Under Sandet'

Fængselsfilmen 'R' var Roland Møllers store gennembrud og helt afgørende for hans liv. Miljøet i fængslet kendte han til fingerspidserne og Møller virkede mere end overbevisende i sit spil som Mureren i 'R'.

- Ja, den rolle blev en skillevej i mit liv. Jeg havde været i musikbranchen i et stykke tid og tjente ikke nogle penge. Jeg boede på et værelse og kørte rundt på en cykel og levede et ret sparsomt og hårdt liv. Jeg kommer jo fra et glamourøst liv i gangsterverdenen med store biler og masser af damer. Men nu har jeg i den grad fået revurderert mine mande-idealer. Pludselig så folk noget i mig, som jeg ikke selv havde set. Og det er jeg dybt taknemmelig for, sagde han i 2014, da han vandt sin første Bodil.

Roland Møller: I aner ikke, hvor meget den her Bodil-pris betyder for mig. Det er fanme stort.(Foto:Jakob Jørgensen) Filmmagasinet Tidligere gangster blev Bodil-vinder

I 2013 var Roland Møller både med i 'Kapringen' og 'Nordvest'. I 'Kapringen' spillede han en kok, der blev kidnappet af somaliske pirater med den øvrige besætninge på et dansk skib. Og i 'Nordvest' spillede han en kriminel bandeleder i Nordvestkvarteret i København, en rolle, der altså indbragte ham den første statuette.

Men selvom Roland Møller nu er blevet en kendt og prisbelønnet skuespiller, så er hans nye liv langt fra en glamourøs dans på roser. Den selvlærte skuespiller fortalte i forbindelse med premieren på Martin Zandvliets 'Under sandet', at han ikke havde et sted at bo.

- I hverdagen stresser det mig lidt, at jeg er hjemløs. Det er svært at sidde og fordybe sig, hvis jeg skal sidde og læse op på et manuskript til en casting. Men nu skal jeg altså have fundet et sted at bo. Det andet her, det holder sgu ikke, sagde han til Ekstra Bladet i november.

Den 43-årige skuespiller Roland Møller drømmer om snart at få sin egen lejlighed, så han bedre kan koncentrere sig om sin allerede fantastiske karriere. (Foto: Mogens Flindt) Filmnyheder Hjemløs dansk skuespiller med gigant-succes

Det er rollen som Carl Leopold, der nu har sikret Roland Møller endnu en Bodil. I 'Under sandet' spiller han sergenten, der i 1946 får kommandoen over en flok helt unge tyske soldaterdrenge, der bliver beordret op til Danmark for at fjerne de mange tusinde miner, som tyskerne efter besættelsen af Danmark efterlod i sandet hele vejen langs den jyske vestkyst. En barsk men vigtig historie, mener Roland Møller.

Roland Møller var meget beæret, da han fik tilbudt sin første hovedrolle i en dansk film, men der var investorer, der trak deres  penge ud af filmen, fordi han fik rollen.(Foto: Mogens Flindt) Filmnyheder Investorer trak sig på grund af min hovedrolle

- En vigtig ting, vi kan lære af filmen er, at hvis man sætter sig ned og taler med sine 'fjender', så vil man finde ud af, at de ofte har de samme drømme, mål og ambitioner. Og de har også det samme behov for kærlighed og omsorg. Via samtalen og forståelsen finder man ud af, at man ofte har mere til fælles, end hvad der skiller én, har han tidligere sagt til Ekstra Bladet.

Roland Møller sætter her i rollen som sergent Carl Leopold en af de unge tyske soldater på plads - og det gør han med stor overbevisning. (Foto: Nordisk Film) Filmnyheder Roland Møllers vilde stunt-slagsmål