Han kan stå på vandet

Den nye dokumentarfilm 'Standing On Water' sætter fokus på danske Casper Steinfath, der er en af verdens bedste Stand Up Paddle-surfere 

Det har kostet blod, sved og et hav af timer i saltvand for filminstruktøren Peter Alsted at færdiggøre sin nye  dokumentarfilm 'Standing On Water'. 18 måneder med finansiering, optagelses-rejser til Californien og Hawaii, udmattende timer i det iskolde saltvand ved Cold Hawaii ved Klitmøller i Danmark og i tropevarmt saltvand ved det ægte Hawaii. Solbrændte skuldre, sår og rifter på kroppen fra skarpe rev og en blødende hovedskade, da en stor bølge bankede hans kamera ind i hans hoved i det nordlige Californien.

- Det har været alle anstrengelserne værd, og det har været en stor fornøjelse med mit kamera at følge en af verdens bedste surfere i såkaldt 'Stand UP Paddle'(SUP), danske Casper Steinfath, fortæller Peter Alsted til Ekstra Bladet om filmen, der har gallapremiere i biografen i Thisted onsdag aften.

En ensom mand i kamp med elementerne. Peter Steinfath besejrer her de enorme bølger ved Nørre Vorupør syd for Klitmøller. (Foto: Peter Alsted)
En ensom mand i kamp med elementerne. Peter Steinfath besejrer her de enorme bølger ved Nørre Vorupør syd for Klitmøller. (Foto: Peter Alsted)
 

Fra vandskræk til surf-konge
Peter Alsted fortæller, at dokumentarfilmen 'Standing On Water' beretter historien om danske Casper Steinfath, der har udviklet sig til en af verdens bedste Stand Up Paddle (SUP) surfere.

- Det er historien om, hvordan passion får en dreng til at trodse sin frygt for vand og finde frem til en verden, hvor surfing bliver til meget mere end blot en leg. For Casper bliver surfing en livsstil der berører sjælen så dybt, at den synes for evigt uadskillelig fra ham.

Se filmens flotte trailer her

Men for Peter Alsted er det også en historie om stærke familiebånd, broderskab og opblomstringen af et dansk surf community i Cold Hawaii, Klitmøller.

- Cold Hawaii med Klitmøller i centrum strækker sig faktisk i Nordjylland hele vejen fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord, en strækning på hele 53 kilometer med mere end 30 gode surf-spots, der får surfere fra hele det nordlige Europa til at valfarte til Cold Hawaii, fortæller Peter Alsted.

I filmen skildrer Peter Alsted også den helt unge Casper Steinfath fra de første skridt han tager i sin barndom, gennem ungdommen, og frem til voksenlivet til en karriere som professionel SUP-surfer. Det er en surf-sport, hvor man står opretstående på sit surfbræt og padler sig frem. I SUP-surf-konkurrencer kaster man sig ud i tre discipliner: Langdistance, sprint og bølgesurf.

Surf-vikingen fra Klitmøller
Og i en sport, der normalt dyrkes af unge mennesker fra Hawaii, Californien, Australien eller andre varme områder,  er det utrolig fornemt, at den unge Casper Steinfath fra det kolde Klitmøller i Nordjylland hele to gange er blevet verdensmester i SUP-surf. I 2013 vandt han VM i Stand Up Paddle Surf i Nicaragua. Han vandt også VM året før i Peru. Den unge blonde danske surf-konge Casper Steinfath, der netop nu er nr. 9 på verdensranglisten i SUP-surf,  fik da også hurtigt kælenavnet 'The Wiking' af sine surf-kolleger fra de mere varme himmelstrøg, og de forærede ham oven i købet en flot vikinge-hjelm.

Casper Steinfath på et smukt billede i klit-landskabet ved Klitmøller iført den vikinge-hjelm, han fik foræret af sine konkurrenter i Stand UP Paddle Surf, der naturligvis har døbt deres kollega fra det kolde Danmark 'The Viking'.(Foto: Peter Alsted)
Casper Steinfath på et smukt billede i klit-landskabet ved Klitmøller iført den vikinge-hjelm, han fik foræret af sine konkurrenter i Stand UP Paddle Surf, der naturligvis har døbt deres kollega fra det kolde Danmark 'The Viking'.(Foto: Peter Alsted)
 

Filminstruktøren Peter Alsted, der blandt andet i 2013 sammen med Kristoffer Hegnsvad lavede dokumentarfilmen 'Laamb' med fokus på en speciel brydesport i Senegal, er opvokset i Aarhus og har altid haft passion for eventyr og en aktiv tilværelse. Og med sin families tilknytning til Thy og omegn siden 1971 i sommerhuset i Østerild, har han et indgående kendskab til området og den blomstrende surf kultur.

Det blev en helt almindelig dag på vandet der blev udslagsgivende for tilblivelsen af filmen om Casper Steinfath. Peter spottede Casper på bølgerne og bemærkede straks at han kunne noget helt særligt. Klitmøller er en lille by og de to faldt senere kort i snak i den lokale surfklub.

- Jeg havde ikke engang hørt hans navn nævnt, men jeg fornemmede øjeblikkelig en trang til at finde ud af mere om ham, fortæller Peter, der dog ikke ønskede bare at lave en traditionel sportsdokumentar. Han ville meget mere end det.

Peter Alsted mødte Casper Steinfaths familie og hurtigt tegnede der sig et billede af en familie med en helt særlig dynamik og livsanskuelse. Casper og hans familie indvilligede i at stille op til filmprojektet, som skulle vise sig at rumme mere end blot fortællingen om en ung atlet med store ambitioner og drømme.

Her ses Casper Steinfath i fuld aktion, da han i 2013 vandt VM i Stand Up Paddle Surf i Nicaragua. Han vandt også VM året før i Peru. (Foto:  ISA)
Her ses Casper Steinfath i fuld aktion, da han i 2013 vandt VM i Stand Up Paddle Surf i Nicaragua. Han vandt også VM året før i Peru. (Foto: ISA)
 

Blodig oplevelse i bølgerne
På et tidspunkt under de langvarige filmoptagelser i kæmpe bølger var det dog lige ved at gå galt for filminstruktøren Peter Alsted i det nordlige Californien:

- Man ligger jo i vandet og forsøger at placere sig til det gode skud. Holder øje med bølgerne og kæmper mod strømmen. Det er mega svært at svømme, holde sig nogenlunde i ro og holde glasfronten af kameraet fri for 'vandpletter.' På det her tidspunkt lå jeg på et bodyboard og gled selv på samme bølge som Casper, mens jeg lå på maven og filmede ham surfe hele vejen ind mod kysten.

- Vi fik et par ret gode skud i kassen, og det fede ved Casper er at han efter hver gang sagde 'super - lad os gøre det igen.' Så vi tog den tur sammen mange gange. Det var i Nordcalifornien i vildmarken, en fantastisk smuk morgen.

- Efter en af vores ture på en bølge var jeg på vej ud gennem bølgerne på bodyboardet med kameraet i hånden (det vejer godt og vel 6 kilo), og jeg timede en stor bølge forkert og fik ikke dykket ned i bølgen i tide. Kraften fra bølgen hamrede derfor kameraet lige op i hovedet på mig. Der var 20 km til den nærmeste by, så jeg tænkte, at drengene måtte til at sy mig sammen. Men jeg slap heldigvis med slaget og en stribe blod i øjnene, fortæller Peter Alsted om den dramatiske oplevelse i bølgerne i det nordlige Californien.

Filminstruktøren Peter Alsted er netop her blevet slået til blods, da en stor bølge bankede hans filmkamera ind i hans hoved i det nordlige Californien.(Foto: Casper Steinfath)
Filminstruktøren Peter Alsted er netop her blevet slået til blods, da en stor bølge bankede hans filmkamera ind i hans hoved i det nordlige Californien.(Foto: Casper Steinfath)
 

Kærlighed og passion
Om filmen siger hovedpersonen Casper Steinfath selv:

- Mit mål med den her film er, at når folk går ind og ser den, at de kommer ud og siger ’Wow! Der var et eller andet element i den her film som passer på mit liv og som jeg kan relatere til og kan give mig noget som menneske.

- Den her film er ikke en surf-film. Det er en film, der handler om passion omkring en kærlighed til den aktivitet, man går rundt og laver i livet.

Klar til optagelser. Filminstruktøren Peter Alsted og surferen Casper Steinfath studerer bølgerne inden filmoptagelserne. (Foto: Rasmus Johnsen)
Klar til optagelser. Filminstruktøren Peter Alsted og surferen Casper Steinfath studerer bølgerne inden filmoptagelserne. (Foto: Rasmus Johnsen)
 

Surferen Casper Steinfath og filminstruktøren Peter Alsted i højt humør, mens de tager en lille  selfie.(Foto: Casper Steinfath)
Surferen Casper Steinfath og filminstruktøren Peter Alsted i højt humør, mens de tager en lille selfie.(Foto: Casper Steinfath)
 

1 af 6 Filminstruktøren Peter Alsted er netop her blevet slået til blods, da en stor bølge bankede hans filmkamera ind i hans hoved i det nordlige Californien.(Foto: Casper Steinfath)
2 af 6 Her ses Casper Steinfath i fuld aktion, da han i 2013 vandt VM i Stand Up Paddle Surf i Nicaragua. Han vandt også VM året før i Peru. (Foto: ISA)
3 af 6 Casper Steinfath på et smukt billede i klit-landskabet ved Klitmøller iført den vikinge-hjelm, han fik foræret af sine konkurrenter i Stand UP Paddle Surf, der naturligvis har døbt deres kollega fra det kolde Danmark 'The Viking'.(Foto: Peter Alsted)
4 af 6 Klar til optagelser. Filminstruktøren Peter Alsted og surferen Casper Steinfath studerer bølgerne inden filmoptagelserne. (Foto: Rasmus Johnsen)
5 af 6 Surferen Casper Steinfath og filminstruktøren Peter Alsted i højt humør, mens de tager en lille selfie.(Foto: Casper Steinfath)
6 af 6 En ensom mand i kamp med elementerne. Peter Steinfath besejrer her de enorme bølger ved Nørre Vorupør syd for Klitmøller. (Foto: Peter Alsted)
Mest læste i flash!
Hent flere