Kæmpe Oscar-succes! To danske film nomineret

Der er mulighed for hele to danske Oscar-triumfer, når der næste måned uddeles små gyldne mænd i Hollywood

Her bliver krigen Oscar-nomineret. Selv award-showet finder sted 28. februar

Pilou Asbæk leverer en stærk præstation som befalingsmand i Afghanistan,
der i kampens hede træffer en fatal beslutning. (Foto: Per Arnesen) Filmanmeldelser - 9. sep. 2015 - kl. 14:09 Anmeldelse: 'Krigen' er en stærk oplevelse

I år er det lykkedes hele to danske film at blive nomineret til verdens fornemste filmpris. Det drejer sig om dokumentarfilmen 'The Look of Silence', der er instrueret af Joshua Oppenheimer samt 'Krigen', der er instrueret af Tobias Lindholm og har Pilou Asbæk i hovedrollen.

Det er netop blevet annonceret ved en ceremoni i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles.

'Krigen' er Tobias Lindholms første Oscar-nominering som instruktør, mens han tidligere har leveret manuskript til 'Jagten', som i 2014 var nomineret i samme kategori uden at vinde.

- Jeg er dybt taknemmelig og beæret over den nominering, som 'Krigen' har fået i dag, siger instruktøren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Det har været fantastisk at opleve hvordan vores danske film, om den danske krigsindsats i Afghanistan, har formået at rejse ud i verden og modtage international anerkendelse, tilføjer han.

Her kan du se trailer for 'Krigen'

I 'Krigen', der herhjemme er blevet godt modtaget af både anmeldere og publikum, ser vi Asbæk i rollen som soldaten Claus, der er udstationeret som kompagnichef hos de danske tropper i Afghanistan, alt imens hans kone Maria - spillet af Tuva Novotny - forsøger at dække på hjemmefronten med tre børn, hvor af især den midterste søn reagerer kraftigt på savnet af sin far.

Da Ekstra Bladet i slutningen af 2015 gjorde status og kårede årets bedste danske film havnede krigen på en flot andenplads kun overgået af et andet dansk krigsdrama 'Under sandet'. I forbindelse med kåringen skrev filmanmelder Henrik Queitsch:

'Krigen' falder i tre hoveddele, der hver især fungerer glimrende, men det er samspillet mellem dem, der for alvor gør ' Krigen' til en på alle måder bemærkelsesværdig film, der på overbevisende facon præsenterer en række dilemmaer uden at komme med nemme løsninger på nogen af dem. Men det gør god kunst jo sjældent.

Lindholm viser igen en beundringsværdig fornemmelse for filmmediet - samt en klædelig respekt for publikums evne til at tænke selv. Det kunne mange lære noget af.

 

Claus Christensen, der er chefredaktør hos filmmagasinet Ekko, tror dog ikke, at det bliver Tobias Lindholms danske krigsdrama, der løber med Oscar-statuetten i sidste ende. I stedet mener han, at prisen går til den ungarske film 'Son of Saul', der søndag aften vandt en Golden Globe.

Se også: Krigsdrama har flest Robert-nomineringer

- Jeg hader at være lyseslukker, og jeg håber selvfølgelig og krydser fingre, for det ville jo være fantastisk med en dansk sejr. Men man må bare sige, at den er oppe imod overmagten. Den er oppe mod et værk, der vil komme til at stå i filmhistorien, som en af de helt store Holocaust-film, siger Claus Christensen og fortsætter:

- Krigen er overbevisende, og jeg tror, at den vil gøre indtryk. Havde vi ikke været oppe imod en så suveræn og original film, så ville jeg nok have sagt, at den kunne have en chance.

'Krigen' er oppe imod film fra Belgien, Colombia, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Irland og Jordan.

13 gange har en dansk film været nomineret i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, og i tre af tilfældene har den vundet.

Det skete i 2011 med Susanne Biers 'Hævnen', i 1987 med Gabriel Axels 'Babettes Gæstebud', og i 1988 var det Bille Augusts 'Pelle Erobreren'.

Bøddel og offer
Oppenheimers dokumentarfilm 'The Look of Silence' vender blikket fra bødlen til ofret, så fokus flyttes fra den overordnede politiske arena til det intimt familiære.

I 'The Look of Silence' identificerer optikeren Adi den mand, som har dræbt hans storebror. Adi, som i embeds medfør kigger folk i øjnene, konfronterer broderens banemænd med deres gerninger, men kæmper samtidig med sig selv: Kan han finde tilgivelsen frem i sit eget hjerte?

'The Look of Silence' er en opfølger til 'The Act of Killing', der i 2014 var nomineret, men ikke vandt.

Begge film handler om det indonesiske folkemord i 1965-1966, hvor flere end 500.000 mennesker mistede livet.

I kategorien for bedste dokumentar film skal 'The Look of Silence' konkurrere med filmene 'Amy', 'Cartel Land', 'What Happened, Miss Simone?' og 'Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom'.

Især 'Amy' har vakt international opsigt med sit portræt af den afdøde sangerinde Amy Winehouse.

Den næste Oscar-uddeling finder sted 28. februar i Dolby Theatre i Hollywood. Det bliver den 88. udgave i historien.

Her bliver 'The Look of Silence' Oscar-nomineret

41 kommentarer
Vis kommentarer