Oscar: Filmsild syder af race-raseri

Årets 20 nominerede i skuespil-kategorierne er for andet år i træk kun gået til filmstjerner med helt lys hud

Jada Pinkett Smith - her sammen med sin ægtemand Will Smith - er fortørnet over Oscar-akademiets fravalg af afroamerikanske skuespillere. (Foto: AP)
Jada Pinkett Smith - her sammen med sin ægtemand Will Smith - er fortørnet over Oscar-akademiets fravalg af afroamerikanske skuespillere. (Foto: AP)

Eddie Redmayne spiller rollen som danske Einar Wegener, der som den første person i verden fik en kønsskifteoperation. (Foto: UIP) Filmnyheder - 15. jan. 2016 - kl. 10:28 Oscar-stjerner besøger Danmark

Filmnyheder - 14. jan. 2016 - kl. 15:48 Pilou jubler over Oscar-nominering

Endnu en gang vækker listen over årets nominerede til Oscar-statuetterne opsigt, og det er ikke kun på grund af de enestående præstationer på filmlærredet.

Det er snarere også personerne bag, der skaber palaveren. Flere kritikere mener, at akademiet mangler mangfoldighed, når de nominerer, og selv Oscar-akademiets formand, Cheryl Boone Isaac, udtrykte skuffelse over, at alle 20 nominerede i skuespil-kategorierne for andet år i træk kun er hvide.

Se Jada på stranden her (Video: Splash)

Se også: Fru Will Smith i afslørende kjole

Blandt andet noterer kritikerne, at Golden Globe-nominerede afroamerikanske skuespillere som Idris Elba (for 'Beasts of No Nation', red.) og Will Smith (for 'Concussion', red.) er blevet forbigået til årets Oscar, og det raser sidstnævntes berømte kone også over.

- Til Oscar-uddelingen er farvede personer altid velkomne til at overrække priser og underholde, men vi bliver sjældent anerkendt for vores kunstneriske præstationer, skriver skuespillerinden Jada Pinkett Smith i et opslag på Facebook og langer samtidig hårdt ud efter akademiet med en opfordring:

- Burde alle farvede personer afstå at deltage? Folk kan kun behandle os, som vi tillader dem.

- Med stor respekt midt i en dyb skuffelse, J., slutter den 44-årige filmstjerne opslaget.

Jada Pinkett Smith til premieren på filmen 'Concussion' i Los Angeles. (Foto: AP)
Jada Pinkett Smith til premieren på filmen 'Concussion' i Los Angeles. (Foto: AP)
 

Selv årets vært, den afroamerikanske komiker og skuespiller Chris Rock, noterede sig diversiteten på teksten til en trailer for uddelingen på sin Twitter-profil:

- The Oscar. The White BET Awards, lød det fra ham.

Hvilke hvide skuespillere, der løber med den eftertragtede statuette, kan ses søndag den 28. februar.

Tobias Lindholms 'Krigen' er nomineret til en Oscar, men hvor gode er dens odds egentlig? (Foto: Per Arnesen) Filmnyheder - 14. jan. 2016 - kl. 16:28 Oscar: Vinder de?

Mest læste i flash!
Hent flere