På cykel mod verdens mest moderne hær

Gustav Giese spiller flabet københavner soldat i den cykeldeling, der i filmen '9. april' kæmper mod tyskerne i 1940

Den danske cykeldeling er her på vej mod den tyske moderne krigshær den 9. april 1940. Cykler mod kampvogne.(Foto: Kenneth Ngyuen)
Den danske cykeldeling er her på vej mod den tyske moderne krigshær den 9. april 1940. Cykler mod kampvogne.(Foto: Kenneth Ngyuen)

Den 21-årige skuespiller Gustav Giese er født 53 år efter den 9. april 1940, hvor tyske soldater rullede ind over den danske grænse og kom i flere timers kamp med danske soldater. Men alligevel har han følt det, som om det nærmest var ægte, da han indspillede rollen som menig Andersen i filmen 9. april, der i dag har premiere i de danske biografer.

- Det er jo næsten absurd, at man sendte unge 18-20-årige danske soldater på cykler i kamp mod verdens på det tidspunkt mest moderne hær. Men jeg har dyb respekt for, at de her unge danske mænd kæmpede med livet som indsats for at forsvare Danmark.

- Det kræver stor disciplin og et gigantisk mod at kæmpe mod den tyske overmagt. Det er imponerende. De unge danske soldater formåede flere steder med deres rekyl-geværer at stoppe den  tyske hær og de mange panservogne, fortæller Gustav Giese, der blev inspireret til at finde ind til den helt specielle fædrelands-følelse ved at tale med gamle krigsveteraner.

Gustav Giese ses her i rollen som mening Andersen under optagelserne til filmen ’9. april’, hvor han er soldat i en cykeldeling, der kæmper mod tyskerne.(Foto: Anders Brohus)
Gustav Giese ses her i rollen som mening Andersen under optagelserne til filmen ’9. april’, hvor han er soldat i en cykeldeling, der kæmper mod tyskerne.(Foto: Anders Brohus)
 

Pilou Asbæk som sekondløjtnant Sand.(Foto: Anders Brohus) Filmnyheder - 17. jun. 2014 - kl. 15:16 Pilou: Min farfar blev anholdt af tyskerne

Udfordrende krigs-scener
Hvordan har det været for dig at indspille filmens krigs-scener?

- Det har været en drengedrøm, der gik i opfyldelse at medvirke i den her krigsfilm. Men også en stor udfordring. Det var krævende og udmattende at indspille de mange krigsscener. Det er jo lange dage, hvor man igen og igen indspiller de samme scener, fordi de skal sidde lige i skabet.

Hvad har været det mest udfordrende for dig ved at spille mening Andersen?

- Det var, at historien foregik i en helt anden tidsalder. Jeg kunne ikke bruge mit normale nutidige sprog eller mine normale kropslige bevægelser. Jeg skulle hele tiden sørge for at have et særligt militært kropssprog, der var troværdigt i forhold til år 1940, siger Gustav Giese, der fik sit store gennembrud i Michael Noers film ’Nordvest’ fra 2013, hvor han spiller en ung mand, der ryger ind i noget bandekriminalitet i Københavns Nordvestegn.

Her er den store tyske krigsmagt på vej op i Sønderjylland. (Foto: Nordisk Film)
Her er den store tyske krigsmagt på vej op i Sønderjylland. (Foto: Nordisk Film)
 

Filmen tager sin begyndelse en tidlig morgen i 1940, da tyskerne invaderede Danmark og indledte en fem år lang besættelse. (Foto: Kenneth Nguyen) Filmnyheder - 5. dec. 2014 - kl. 21:54 Første trailer til Pilou Asbæks nye krigsfilm

Rapkæftet københavner
I filmen '9. april' er Gustav Gieses rolle som mening Andersen lidt speciel, fordi han er den eneste rapkæftede københavner-soldat i en  hel deling, der udelukkende består af jyske soldater.

- Min karakter menig Andersen er en slags naturlig leder i soldaterflokken, ikke af rang. Men fordi han er hurtig i replikken og fremme i skoene. Han har dog visse opgør med den store jyske soldat Justesen. De kan godt lide at provokere hinanden, men måske mest fordi, de alle er under et stort pres.

Pilou Asbæk spiller den pligtopfyldende og loyale sekondløjtnant Sand, som er den næstkommanderende i Sønderjysk Cykelkompagni, der er udstationeret ved den dansk/tyske grænse i 1940. (Foto: Kenneth Nguyen) Filmnyheder - 17. jan. 2015 - kl. 23:38 Pilou om 9. april: En tragedie for alle soldater

En af de imponerende krigs-scener fra filmen '9. april'.(Foto: Nordisk Film)
En af de imponerende krigs-scener fra filmen '9. april'.(Foto: Nordisk Film)
 

Vild med historie
Hvor meget kendte du til Den Anden Verdenskrig og tyskernes besættelse af Danmark, før du kastede dig ud i den her film?

- Jeg kendte rigtig meget til Den Anden Verdenskrig. Jeg er en historie-nørd, der elsker at dykke ned i den periode. Jeg har også set alle de store amerikanske krigsfilm.

- Men det har været uhyre interessant at dykke ned i selve 9. april 1940. Normalt hører man jo mest om modstandskampen og selve tiden under besættelsen. I min skoletid og gymnasietid har det været minimalt, hvad vi har fået at vide om 9. april.

- Jeg føler derfor også, at vores film '9 april' på et eller andet plan er et lille stykke ufortalt Danmarks-historie.

- Hvad gik der galt den dag for de danske soldater? Hvornår og hvorfor kapitulerede vi? Og hvad skete der egentlig med de danske soldater, der faktisk gik i kamp med deres liv som indsats den 9. april. Det er den historie, vi fortæller. Så filmens fortælling har også for mig fungeret som et  historisk studie.

Gustav Giese holder her en pause under filmoptagelserne i Haderslev.(Foto: Anders Brohus)
Gustav Giese holder her en pause under filmoptagelserne i Haderslev.(Foto: Anders Brohus)
 

Privat er jeg pacifist
I filmen ’Nordvest’ skyder du med pistol, og i filmen ’9. april’ skyder du med maskingevær. Har du nogensinde selv skudt med et våben i virkeligheden?

- Ja, en enkelt gang på en backpacker-rejse til Cambodia, hvor jeg skød med en AK47 på en skydebane. Men det var mest for bare at prøve det. Privat er jeg hverken tilhænger af våben eller vold. Jeg betragter mig selv som en pacifist, siger Gustav Giese, der dog i biograferne netop nu i rollen som den rapkæftede københavner-soldat menig Andersen skyder løs på tyskerne med et maskingevær.

 

Det var lange og hårde optage-dage. Her tager Gustav Giese sig en fortjent lur i en pause. (Foto: Anders Brohus)
Det var lange og hårde optage-dage. Her tager Gustav Giese sig en fortjent lur i en pause. (Foto: Anders Brohus)
 

1 af 11 Gustav Giese ses her i rollen som mening Andersen under optagelserne til filmen ’9. april’, hvor han er soldat i en cykeldeling, der kæmper mod tyskerne.(Foto: Anders Brohus)
2 af 11 Det ser poetisk ud med soldater på cykel i de tidligere morgentimer. Men mange af dem cyklede faktisk frem mod deres egen død. (Foto: Nordisk Film)
3 af 11 Her er den store tyske krigsmagt på vej op i Sønderjylland. (Foto: Nordisk Film)
4 af 11 Gustav Giese ses her i rollen som menig Andersen sammen med nogle af de andre danske soldater.(Foto: Nordisk Film)
5 af 11 Pilou Asbæk spiller en fremragende rolle som sekondløjtnant Sand, der er nødt til at beordre de unge danske soldater i kamp mod den tyske overmagt.(Foto: Nordisk Film)
6 af 11 Her skal cyklen lige pumpes midt i den korte krig mod tyskerne.(Foto: Nordisk Film)
7 af 11 En af de imponerende krigs-scener fra filmen '9. april'.(Foto: Nordisk Film)
8 af 11 Pilou Asbæk under optagelserne til filmen.(Foto: Anders Brohus)
9 af 11 Gustav Giese holder her en pause under filmoptagelserne i Haderslev.(Foto: Anders Brohus)
10 af 11 Det var lange og hårde optage-dage. Her tager Gustav Giese sig en fortjent lur i en pause. (Foto: Anders Brohus)
11 af 11 Den danske cykeldeling er her på vej mod den tyske moderne krigshær den 9. april 1940. Cykler mod kampvogne.(Foto: Kenneth Ngyuen)
42 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere