Tabte sig 18 kilo til dansk filmrolle

Jakob Oftebro spiste kun mandler og frugter i otte uger for at tabe sig til sin utrolige præstation i rollen som botanikeren Wulff i filmen ’Guldkysten’

 

Oftebro fortæller her om sin vanvittige slankekur. (Foto: Jan Unger)

I et mørkt slavefængsel i den danske koloni Guinea i Afrika sidder en halvnøgen udmagret mand og stirrer ud i luften. Pludselig træder to velklædte danske embedsmænd ind i fængslet og begynder at slå løs på den forsvarsløse mand, før de afslutter med at stå og tisse på ham, mens han ligger blodig og forslået på det beskidte gulv.

Se også: Ny film: Tæt på den danske slavetid i Afrika

Så voldsom er startscenen til den nye danske film ’Guldkysten’, hvor den herboende norske skuespiller Jakob Oftebro sprænger ud i sit livs mest krævende rolle som botanikeren Wulff, der i 1836 blev sendt til Guinea for at starte en plantage. 

- Det var en utrolig spændende og hård rejse at spille Wulff. Jeg tabte mig hele 18 kilo for at virke overbevisende som Wulff, der blev kastet i et slavefængsel, hvor han blev alvorligt syg, fortæller den 28-årige Jakob Oftebro til Ekstra Bladet

Jakob Oftebro er bedst, så længe han ikke siger noget (Foto: Martin Munch) Filmanmeldelser - 1. jul. 2015 - kl. 21:55 Anmeldelse: Sort snak i ny dansk film

Jakob Oftebro, der gennem flere år har boet på Nørrebro i København sammen med sin norske kæreste, startede allerede med at tabe sig i februar måned 2014. Men under de otte ugers optagelser i Ghana startede hans utrolige slankekur for alvor.

(artiklen fortsætter under billedet)

Her er det også tydeligt, at Jakob Oftebro i rollen som Wulff er ekstremt afmagret. (Foto: Hein Photography/SF Film)
Her er det også tydeligt, at Jakob Oftebro i rollen som Wulff er ekstremt afmagret. (Foto: Hein Photography/SF Film)
 

Vejede kun 62 kilo
- Jeg fik råd af en diætist, der satte mig på en meget streng diæt, hvor jeg dog stadig fik de vitaminer og proteiner, min krop havde brug for. Diæten bestod af nogle olier, en håndfuld mandler om dagen samt et par frugter, siger Oftebro og tilføjer:

- Det var en vanvittig hård slankekur. Kiloene raslede af mig, og musklerne forsvandt også. Til sidst var jeg bare skind og ben, fortæller den 180 centimeter høje Oftebro, der normalt vejer 80 kilo. Men til Wulff-rollen røg han helt ned på 62 kilo.

For Jakob Oftebro var det en skræmmende oplevelse at være så tynd, men han syntes også, at hans method-acting-slankekur gav noget ekstra til rollen.

- Jeg begyndte at gå anderledes. Min stemme blev lysere. Hele min krop forandrede sig af at være så udmagret. Men på et plan kunne jeg også meget bedre sætte mig ind i Wullfs desperate situation i fængslet.

Se også: Se Danmarks nye Jens Okking

(artiklen fortsætter under billedet)

Jakob Oftebro i en flot scene fra den stilistisk smukke film 'Guldkysten'.(Foto: SF Film)
Jakob Oftebro i en flot scene fra den stilistisk smukke film 'Guldkysten'.(Foto: SF Film)
 

Tog 33 kilo på til rollen som Tordenskiold
Umiddelbart efter sin rolle som Wulff kastede Oftebro sig ud i en ny hovedrolle i Ruben Genz nye danske film ’Tordenskiold’, der har premiere i 2016. Her skulle han spille den tykke levemand og krigshelt og måtte derfor begynde at æde sig fed.

- Jeg trappede langsomt væk fra mandler og frugt til burger og pizza, indtil jeg nåede helt på på vægten 95 kilo. Så jeg gik fra 62 kilo til 95. En vægtforøgelse på hele 33 kilo, siger Oftebro med et smil.

Ulidelige forhold
Fængsels-scenerne i filmen 'Guldkysten' har gjort et stort indtryk på Jakob Oftebro, der jo sad sammen med skuespillere og statister, der spillede lænkede negerslaver i den mørke slavekassemat. Jeg tænkte også over, hvordan det egentlig måtte være for de ghanesiske skuespillere og statister at medvirke i sådanne scener, der afspejler et meget mørkt kapitel i deres historie.

- Det var jo en blanding af professionelle afrikanske skuespillere og amatører. De professionelle vidste selvfølgelig udmærket godt, hvad det hele handlede om. Og jeg kunne mærke på afrikanerne, at de også mente, at fængsels-scenerne skulle være så autentiske som mulige.

- Men der sker altså noget mærkeligt, når man først kommer ind i et slavefængsel og har taget sit tøj af og skal sidde lænket. Det er en vild uforklarlig og foruroligende  stemning, der breder sig. Under vores optagelser var vi måske 30 mænd og kvinder i mørkt fængsel, hvor luften hurtigt blev utrolig dårlig, siger Jakob Oftebro og tilføjer:

- Men i virkelighedens verden tilbage i 1836 og 1837 kunne der måske sidde 300-400 slaver i et sådant fængsel. De blev stuvet sammen og måtte også forrette deres nødtørft direkte på gulvet.

(artiklen fortsætter under billedet)

I rollen som Wulff er Jakob Oftebro her ved at forklare de afrikanske slaver, hvordan man dyrker en kaffeplantage.(Foto: Martin Munch)
I rollen som Wulff er Jakob Oftebro her ved at forklare de afrikanske slaver, hvordan man dyrker en kaffeplantage.(Foto: Martin Munch)
 

Rensede fængslet for ånder
Som en interessant detalje forklarer Jakob Oftebro også, at de lokale afrikanske filmfolk før optagelserne rensede de gamle slavefængsler for ånder efter afdøde slaver.

- De var overbeviste om, at der stadig var ånder efter de afdøde slaver i slavefængslet. Så de rensede rummene med en ceremoni. Jeg synes selv, at det på et eller andet plan var et meget smukt ritual, siger Jakob Oftebro, der i filmen 'Guldkysten' leverer en overbevisende og beundringsværdig indsats. Han lever sig både fysisk og psykisk ind i den krævende rolle.

Den 28-årige Jakob Oftebro er søn af den norske skuespiller Nils Ole Oftebro og kulturjournalisten Kaja Korsvold. På trods af sin unge alder har Jakob Oftebro allerede medvirket i et hav af film både i Norge og Danmark.

I Norge medvirkede han blandt andet i de to mest sælgende film nogensinde i Norge, nemlig modstandsfilmen 'Max Manus', der satte fokus på tyskernes besættelse af Norge samt filmen 'Kon-Tiki', der beskriver den norske opdagelsesrejsende Thor Heyerdahls farefulde fært over Atlanterhavet på en tømmerflåde.

I Danmark har Jakob Oftebro også for lang tid siden slået sit navn fast. Han har blandt andet medvirket i filmene 'Lev stærkt', 'Skammerens datter' og 'Tarok'. Og så lærte hele Danmark ham at kende som Laust Jensen i tv-serien '1864'.

Udover hovedrollen i den kommende film 'Tordenskiold' bliver Jakob Oftebro også aktuel i de danske biografer i 2016 med en større birolle i den næste Afdeling Q-film med titlen 'Flaskepost fra P'.

Jakob Oftebro i en scene med Danica Curcis, der spiller en kvindelig dansk missionær, der vil kristne slaverne i Afrika.(Foto: Martin Munch)
Jakob Oftebro i en scene med Danica Curcis, der spiller en kvindelig dansk missionær, der vil kristne slaverne i Afrika.(Foto: Martin Munch)
 

1 af 8 Her er det også tydeligt, at Jakob Oftebro i rollen som Wulff er ekstremt afmagret. (Foto: Hein Photography/SF Film)
2 af 8 Jakob Oftebro i en flot scene fra den stilistisk smukke film 'Guldkysten'.(Foto: SF Film)
3 af 8 Jakob Oftebro spadserer her på stranden i Guinea i rollen som Wulff sammen med embedsmanden Dall.(Foto: Martin Munch)
4 af 8 I rollen som Wulff er Jakob Oftebro her ved at forklare de afrikanske slaver, hvordan man dyrker en kaffeplantage.(Foto: Martin Munch)
5 af 8 Jakob Oftebro på ekspedition i junglen sammen med Adam Ild Rohweder.(Foto: Martin Much)
6 af 8 Jakob Oftebro i en scene med Danica Curcis, der spiller en kvindelig dansk missionær, der vil kristne slaverne i Afrika.(Foto: Martin Munch)
7 af 8 
8 af 8 Jakob Oftebro tabte sig 18 kilo og nåede helt ned på kun 62 kilo for på overbevisende vis at spille rollen som den alvorligt syge botaniker Wulff i filmen 'Guldkysten'.(Foto: SF Film)

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen