Viggo Mortensen om terror-angrebet mod København

Verdensstjernen Viggo Mortensen mener, at vi alle skal lære at opføre os menneskeligt

Viggo Mortensen mener, at man bør være fri til at sige, skrive og tegne, hvad som helst og udtrykke sine tanker offentligt. Men han peger også på, at vi skal være klar over, at det vi siger, kan forulempe andre.(Foto: AP)
Viggo Mortensen mener, at man bør være fri til at sige, skrive og tegne, hvad som helst og udtrykke sine tanker offentligt. Men han peger også på, at vi skal være klar over, at det vi siger, kan forulempe andre.(Foto: AP)

Lørdag aften fik den dansk-amerikanske verdensstjerne Viggo Mortensen en Æres Bodil i Bremen Teatret i København, for sin  fantastiske karriere.

Men ud over at være filmstjerne er Viggo Mortensen også et meget politisk menneske, der interesserer sig for, hvad der sker omkring ham samt ude i verden.

(Foto: Jakob Jørgensen) Filmnyheder - 28. feb. 2015 - kl. 23:08 Bodilprisen 2015: Og vinderne er…

Ekstra Bladet bad derfor Viggo Mortensen om at kommentere terror-angrebet for nylig mod Danmark med følgende spørgsmål:

I februar måned var der et terror-angreb mod Danmark, hvor to mænd blev dræbt og fem politibetjente blev såret ved angreb på et møde, hvor man diskuterede ytringsfrihed og ved et angreb på en synagoge midt i København. Hvad er din generelle holdning til ytringsfrihed?

- I Tyskland hørte jeg engang følgende: Takt er evnen til at kunne pege på det ubehagelige uden selv at blive ubehagelig.

- Og det synes jeg er en rigtig klog måde at leve på. Man bør være fri til at sige, skrive eller tegne hvad som helst, og til at udtrykke sine tanker offentligt. Men samtidig må vi også være klare over, at det vi siger kan forulempe andre, siger Viggo og tilføjer:

Se også: Bodil-dronning i den syvende himmel

Truet med pistol
- Lad os sige, at jeg går en tur. Og pludselig er der en bilist, der er tæt på at køre mig ihjel, når jeg krydser gaden. Hvis jeg kalder den person for en kraftidiot, kan det være, at han eller hun står ud af bilen og slår mig i hovedet - eller, som det er sket mig et par gange i Los Angeles, at de sigter på mig med en pistol.

 - Det kan ske. Selv om jeg havde ret til at sige, at personen kørte farligt og forkert, kan folk blive ophidset, hvis man gør opmærksom på deres dårlige opførsel. På en måde er vi i grunden alle sammen vilde dyr. Man skal lære at opføre sig ’menneskeligt’.

- Det, der skete i København d.14 februar, er meget mere alvorligt. end det jeg beskriver, men hvis vi altid udtaler os eller handler med taktløshed, uden at tænke på det vi gør, vil angst og mistro blive ved med at brede sig i stedet for fælleskab og samarbejde. Danmark og andre lande vil som samfund blive endnu mere polariserede og prægede af 'fjendebilleder'. Det er nemt at blive ved med at sige og gøre hvad som helst på hvilket som helst måde uden at vise hensyn til andre - kun fordi man tror at man har ret til det. Og være lige glad med andres følelser og konsekvenserne af vores ord og handlinger.

Henrik Birch fik sin første hovedrolle i 34 år. Og det gav ham en Bodil. Fortjent. (Foto: Jakob Jørgensen) Filmnyheder - 28. feb. 2015 - kl. 23:36 Fik Bodil-pris for sin første hovedrolle nogensinde

- Selvfølgelig skal myndighederne og befolkningen gør en større indsats for at identificere voldsomme og truende mennesker, før de kan angribe os. Men hensynsløs og arrogant opførsel som reaktion til vrede mennesker nytter ikke noget i det lange løb i en familie, et forhold eller et demokrati. Jeg benægter ikke, at situationen er farlig og kompliceret, men jeg foretrækker en fredelig personlig dialog og samarbejde med andre fremfor at isolere mig som menneske og helt overlade min sociale interaktion og sikkerhed til politiet og politikerne, lyder det fra Viggo Mortensen.

 Viggo Mortensen var med til Bodil-uddelingen, fordi han var indstillet til en ærespris. Hør ham fortælle om det her. (Video: Ritzau)

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere